Ние предлагаме количествата ваксини, които пристигат в страната, да не се разпределят веднага, а в рамките на десетина дни да се съберат и след това да се разпределят, като приоритетно към личните лекари да се разпределят не само ваксини от "Астра Зенека", но и РНК ваксини". Това заяви тази сутрин пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той обясни, че до момента личните лекари не са получавали дози от РНК ваксините на "Модерна" и "Пфайзер", а само дози от "Астра Зенека". Той припомни и резултатите от проучването, направено от сдружението, които бяха оповестени в края на миналата седмица. "Фактите са, че близо 75% от личните лекари сме получили между 10 и 40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани", заяви доц. Киров.

Той коментира и изказването на директора на Александровска болница проф. Борис Богов, че личните лекари са абдикирали от ваксинирането. "Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично. Проф. Богов си позволи да каже, че ние сме абдикирали от ваксинацията. Като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини, ако това е абдикация може да продължим дебата някъде публично, за да си изясним отношенията."

Дневник