Увеличаване на доходите, подкрепа за семействата и преизчисляване на всички пенсии – това са най-важните ангажименти в социалната политика на БСП, които левицата ще реализира при свой управленски мандат. Тези акценти от предизборната платформа на партията основателно предизвикват интерес и бяха подробно представени при срещи с жители на  гр. Смядово, селата Каспичан, Мадара, Кочово, Златна нива и Салманово,  с които в края на седмицата се срещнаха кандидатите на левицата от 30 МИР при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Основните приоритети на БСП са повишаване на доходите и подкрепа за българските семейства, за които партията има конкретни решения. Кандидатите подробно обясниха какви са те пред дошлите живущи от населените места. Още през първата година от управлението си, БСП ще освободи от данък върху доходите младите хора до 26 години. Ще се въведе семейно подоходно облагане и родителите на деца до 18 години ще бъдат освободени от данък за сумата от 500 лв. месечно за всяко дете. Родителите ще бъдат подпомагани и при раждане на дете - 500 лв. за първо дете, 1 000 лв. за второ и 1 500 лв. за трето дете.  Ако и двамата родители са осигурени през последните 24 месеца, те ще получат еднократна помощ в размер на 6 500 лв. за второ и трето дете. 

БСП има конкретни решения и за осигуряване на достоен живот на българските пенсионери. „Настояваме за преизчисляване на всички пенсии пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход, актуален поне към 2017 г“, заяви Веселин Пенчев и припомни, че парламентарната група на БСП предлага това при всеки следващ държавен бюджет. За съжаление управляващите от ГЕРБ и ОП всеки път отхвърлят нашите предложения и обричат на мизерия стотици хиляди възрастни хора, коментира лидерът на БСП. За последно пенсиите са преизчислявани в мандата на БСП перз 2008 г. "Сега управляващите казват, че няма пари. Но пари има, БСП се погрижи за това преди години, когато се създаде Сребърния фонд. В него трябва да има над 2 милиарда лева. Къде са тези пари“, попита риторично Веселин Пенчев. Той посочи, че преизчисляването на всички пенсии на база доходите от 2017 г. ще обхване 1,3 милиона пенсионери

Жителите на с. Салманово подкрепиха социалната програма на БСП и поставиха много въпроси за населеното си място. Хората изразиха недоволство от „безхаберието на местната власт“ заради бездействието на общината по редица важни проблеми - липсата на личен лекар в селото, спрени автобусни линии към града и съседните места, проблеми с ВиК-мрежата в Салманово, разбити улици и пътища.  Кандидатите на БСП за България се ангажираха да предприемат конкретни действия по разрешаването на проблемите и поставянето им пред общинските и държавните институции.

В с. Мадара пък жителите се оплакаха от поредния удар на управляващите спрямо гражданите, както те възприемат въвеждането на задължителна паспортизация на сградите. Кандидатите на БСП подчертаха, че ако левицата участва в управлението, разходите за паспортизацията ще бъдат поети от държавния бюджет, а информацията ще се събира служебно чрез общините.

Пред жители на гр. Смядово кандидатите на БСП Веселин Пенчев, Александър Горчев, Георги Фучик и Даниела Пенчева представиха депутатската листа на левицата за област Шумен. „Всички кандидати са представители на Шуменска област, които познават добре проблемите на региона и ще работят за тяхното решаване“, посочи Веселин Пенчев.  След като се запознаха с платформата на БСП, смядовчани подкрепиха идеите за активна държавна политика, насочена към увеличаване на доходите на гражданите и обещаха подкрепата си с бюлетина номер 4 на 4.04 за кандидатите на БСП За България.

Пресцентър на БСП за България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление!