Състав на Софийския районен съд оправда председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства е всявала неоснователно паника и тревога в обществото. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана.

По време на пледоариите днес прокуратурата не посочи какво наказание иска за Сербезова и от думите на прокурора дори не се разбра ясно и еднозначно дали поддържа обвинението.

През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

Месеци по-късно, на 14 септември Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.

На 27 октомври прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.

Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.

Проф. Сербезова: Изказах експертно мнение за данни от официални източници

"По време на делото се доказа, че данните, които оповестих на обществото, се основават на официални източници - Европейската агенция по лекарствата в доклади и съобщения, Европейската комисия с различни прессъобщения на комисаря по здравеопазване, обсъждания в Европейския парламент, посветени на недостига на лекарства в ЕС, информация, предоставена от Световната здравна организация и т.н.", заяви пред съда Сербезова малко преди да чуе присъдата си.

По думите й, дни след интервютата, изнесените от нея данни са били потвърдени публично и от актовете на Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК и Министерството на здравеопазването.

"Недостигът на лекарствени продукти или вероятност за такъв е потвърден от компетентните органи в областта на лекарствената политика в страната. Като председател на съсловната организация и експерт в областта, в която са въпросните интервюта, съм имала не само конституционно признатото право да изразя мнението си и свободата на изразяването ми е гарантирана, но съм имала и професионален и морален дълг към обществото да информирам българските граждани за световни тенденции в лекарство-снабдяването, които трябва да се имат предвид, за да се осигури адекватна реакция и употреба на лекарствата именно така, че да се предотврати недостиг и намаляване на негативния ефект от него", подчерта Сербезова.

Тя добави, че това нейно задължение е признато и в доклад на ЕК за недостиг на лекарствени продукти от лятото на 2020 г.

"Дори подобна констатация за вероятност за недостиг да звучи критично и тревожно за някои адресати, това е оправдано за предизвикване на проактивни действия и за предпазване от такива ситуации и в никакъв случай не считам това за престъпление. След моите интервюта българските компетентни органи в лицето на Министерството на здравеопазването и Народното събрание предприеха необходимото за гарантиране на обществения интерес и в тази връзка считам, че и моето експертно мнение е имало позитивен за обществото краен ефект. Моля да бъда оправдана", обясни пред съда Сербезова.

В началото на делото прокуратурата искаше глоба

На проф. Асена Сербезова бе повдигнато обвинение на 10 април заради две нейни интервюта от 7 април пред БНР и БНТ, в които говори за презапасяването с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение, въведено заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

Според държавното обвинение тя е създала тревога у гражданите и заради това срещу нея започна разследване по текст от закона, който се използва обикновено за фалшиви сигнали за помощ. Текстът на Наказателния кодекс предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Действията на прокуратурата срещу Асена Сербезова доведоха до широк отзвук и в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.

На 7 юли прокуратурата внесе в районния съд обвинителния акт, но с предложение тя да бъде освободена от наказателна отговорност, а да й се наложи административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лв. След като делото бе върнато на прокуратурата заради сериозни процесуални нарушения и внесено повторно в съда, обвинението е същото, като е уточнено кои думи в кое интервю са се сторили притеснителни и тревожни за прокуратурата.

Дневник