Прокуратурата разпространи информация за заключение на експерт от Българската народна банка (БНБ) по висящото обвинение срещу мъж и жена, че са печатали неистински долари и евро на стойност милиони.

Прокуратурата твърди, че парите са печатани във Висшето училище по транспорт "Тодор Каблешков" в София, а според защитата банкнотите били реквизит, годни единствено за сватби, кръщенета и други празненства, тъй като са с ниско качество.

Прокуратурата разпространява експертизата ден преди Софийският апелативен съд да заседава по искането на прокуратурата да бъде наложен постоянен арест за Илия Ненов и Даниела Андонова, които бяха освободени на 18 март със съдебно решение срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

От държавното обвинение разпространиха експертиза, която доказвала обвинителната теза с обяснението, че заключението се разпространява с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Според експерт от БНБ предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Една от причините Софийският градски съд да освободи от ареста двамата обвиняеми бе, че в експертна справка се посочваше, че банкнотите са фалшиви. Наказателният кодекс обаче не борави с такъв термин, а единствено с "неистински" парични знаци.

Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, се посочва в експертизата. На заседанието пред първата инстанция, в Софийския градски съд, защитата твърдеше, че печатната машина е от 1987 г. и не е възможно да произведе достатъчно качествено изображение.

Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", сочи официален отговор на БНБ, цитиран от прокуратурата. Те са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари".

Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак, пише още в заключението.

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

При изследването на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

От изисканите и приложени към материалите по делото документи се вижда, че единият от обвиняемите Илия Ненов (в съобщението на прокуратурата обвиняемите са посочени единствено с инициали, каквато е практиката - бел. ред.), е изпълнявал длъжността "печатар" по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение, посочват от прокуратурата.

В първите дни след акцията ректорът на университета излезе с отворено писмо, в което посочи, че твърдението, че Ненов е работил във ВТУ "Тодор Каблешков" на трудов договор не отговаря на истината. Тогава те опровергаха и други твърдения на прокуратурата, обявени на пресконференция пред медиите и тиражирани по-късно в публичното пространство.

От прокуратурата припомнят, че за разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Дневник