С кратка дискусия днес Съдийската колегия на ВСС прие само да напомни на административните ръководители и на редовите магистрати, че имат право да отсрочват дела и да търсят други възможности - като онлайн разпити и ограничаване на присъствените заседания до минимум.

Това бе и първата дискусия на кадровиците, след като здравният министър Костадин Ангелов обяви в четвъртък новата си заповед за почти пълно затваряне на държавата от 22 март.

Даниела Марчева се застъпи за пълно отсрочване на всички открити съдебни заседания за "известен период от 2-3 седмици".

Тя отбеляза, че "хора, които са преболедували, също се разболяват и хора, които са с ваксини, също се разболяват" и нарече настоящия - "изключително решаващ период".

Марчева напомни, че във вече съществуващите правила на ВСС са разписани възможности съдии да отсрочат насрочени заседания.

"Моят призив е максимално да се щади здравето и животът на хората."

Преди нея Красимир Шекерджиев направи сходно изявление, като също не поиска нови решения или допълнения от страна на ВСС, а по-скоро "да напомни правилата" - че когато е възможно, дела да се гледат неприсъствено или с видеоконференция.

 Той обърна внимание, че има проблем с наказателните дела в столицата - специално в Спецсъда и част от залите на СРС-Наказателна колегия, които не могат да се проветряват.

"А когато има дела, които не могат да бъдат изгледани при спазване на мерките - много подсъдими, много свидетели, много защитници – редно е да кажем или по-скоро да напомним на административните ръкводители да търсят възможност да разгледат тези производства в зали, които предполагат спаване на противоепитедимичните мерки.

В случаи, когато е невъзможно, на мен ми се струва правилно да напомним на административните ръководители - и не само на тях, а и на съдиите, които разглеждат делата – че имат въможност да ги отсрочат.

На мен ми се стрва, че ако се отсрочи делото за 2 -3 седмици, това няма да е проблем.

Шекерджиев искал само "да напомни тази възможост".

Боян Магдалинчев също се намеси, колкото да каже, че и в т. нар. извънреден закон от миналата година се допуска самите съдии да отсрочват за 14 дни.

Лозан Панов обобщи:

"Не мисля, че трябва да вземем някакво ново решение."

Така Съдийската колегия продължи натам по дневния ред, а решението за затваряне и отсрочване остана в полето на съдиите и шефовете по места.

Клуб Z