Трябва да пресечем неграмотността от поколение в поколение. Да накараме децата да са записани в образователната система, да ходят редовно и да ходят повече години. Това каза днес при посещението си в Каспичан водачът на листата за народни представители на ГЕРБ в 30-ти МИР-Шумен Красимир Вълчев.

На главната улица на града той се срещна и разговаря с кмета Милена Недева, с директора на ДГ „Снежанка“ Борислава Петрова, с Виолета Иванова от ЦНСТ „Слънце“, и с граждани.

Именно кметът Милена Недева му постави проблема с недостатъчния брой деца в училище и отпадането на част от тях.

„Имаме положителни резултати. Средно, ако преди са учили до 8. клас, сега една голяма част от тях учат средно до 10. клас. Повишава се броят на децата, които завършват гимназия, но образование, училищно образование т.е. подобряват се и нагласите, но този процес е бавен. Ние можем да го ускорим, ако положим повече усилия. Нямаме друг шанс. Не можем да се върнем към изключващата система, да ги изхвърляме от образователната система, защото по-трудно ги връщаме след това“, каза Вълчев. 

Според него дори 80% от българите да живеем добре, ако има 20% изключени от образователната система и от обществото, няма да чувстваме, че живеем в добро общество.

Директорът на ДГ „Снежанка“ Борислава Петрова постави на министър Вълчев искането ръководителите сами да вземат решение за обявяване на карантина и затваряне на градините, ако случаите на заболели се увеличат много, както е станало наскоро в нейната. „На училищата дадохме тази възможност, но при вас оставихме тези решения на общините. Обещавам да помисля по този въпрос“, отговори Красимир Вълчев.

Той подчерта, че периодът на детската градина е ключов за децата. „По отношение на детските градини ще продължим с освобождаването от такси. Тази година отделихме 25 млн.лв. за освобождаване от такси. Следващите 4 години можем да освободим всички деца от предучилищна възраст от такси“, каза Вълчев и изрази задоволство от факта, че в община Каспичан още преди години е взела решение да освободи родителите от такса. „Различията между обхванатите и необхванатите в детска градина са огромни“, каза водачът на листата.

Ръководителят на Центъра за настаняване от семеен тип „Слънце“ Виолета Иванова сподели, че имат трудност в онлайн обучението, но благодари за това, че на всички деца са осигурени таблети и лаптопи. Тя поиска в града да се открие и защитено жилище, в което децата да прекарват известно време след навършване на пълнолетие, докато си намерят работа и си стъпят на крака.

„Ще продължаваме да увеличаваме средствата за приобщаващо образование. Има назначени в училищата и центровете психолози, ресурсни учители, педагогически съветници, но още повече трябва да се увеличат. Трябва и повече учители от други дисциплини да придобият професионална квалификация в областта на специалната педагогика, така че да могат да оказват подкрепа на деца със специални образователни потребности“, добави Красимир Вълчев.

В края на визитата си той отиде в строящия се в момента християнски храм и разговаря с отец Андрей.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Пресцентър на ПП ГЕРБ-Шумен