"Доволен съм, че при настоящите данни системата удържа на натиска. Хоспитализираните са повече от втората криза, хората в реанимация са повече. Ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други и да искаме помощ по отношение на реанимацията". Така здравният министър Костадин Ангелов коментира настоящата ситуация с епидемията от COVID-19 в страната по време на посещение в Ямбол.

Ангелов изтъкна изключително сериозния натиск и влошаваща се епидемиологична обстановка в област Бургас. "Разговарях с директора на местното РЗИ за увеличаване на легловата база и повишаване на нивата на готовност, както и наемане на допълнителен персонал в инспекцията за повишаване на контрола за спазване на мерките", каза той.

Според данните на единната информационна система Силистра и София вече са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19. Към днешна дата заболеваемостта там - измерена в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни, вече е съответно 914 и 913 души. Съвсем близо до тях е Бургас със 891 инфектирани на 100 хил.

Ангелов обясни, че реорганизацията в болниците не е спирала от лятото насам, а здравните власти имат няколко плана, по които работят. "В момента сме на втора стъпка - увеличаване на леглата с до 20%, в някои области стигаме до 30-35%. Закриваме структурите, които могат да бъдат закрити, които не обслужват спешността и не е опасно тяхното закриване и ги превръщаме в COVID легла", обясни Ангелов. Той каза, че затруднения с медицинския персонал няма, тъй като заболеваемостта там е по-малка спрямо втората вълна, което отдаде на ваксинацията.

Министърът отговори на въпрос за данни на американския университет "Джонс Хопкинс", че България е на първо място в Европа по смъртност от COVID-19 и на трето място в света, според материал на Би Ти Ви. Статистиката показва процента на починали от официално регистрираните заразени с COVID-19 от началото на пандемията.

"Сравняваме България с държави, в които са направени много повече тестове. Тестовете в България са значително по-малко, макар с въвеждането на антигенните да ги увеличихме значително. Ако тестовете бяха еднакъв брой, нямаше да сме на това място по смъртност. Разбира се, имаме увеличаване на починалите от COVID-19", каза Ангелов.

По късно от здравното министерство изпратиха уточнение до медиите. "Според изнесените по-рано данни от анализа на университета "Джонс Хопкинс" България е на десето място по показателя - починали лица с потвърден COVID-19 на 100 хил. души население. Преди страната ни се нареждат Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия. Страната ни се нарежда на 14-то място - с 4% смъртност при потвърдените случаи на COVID-19", пишат от ведомството.

България има възможност да поръча допълнително 1.5 млн дози от иРНК ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". "Ще се опитаме доставките на тази ваксина от четвърто тримесечие да изместим за второ тримесече. Имаме уверение, че това ще се случи", обясни Ангелов. По думите му когато дойдат по-голямо количество ваксини, отново ще бъдат стартирани "зелените коридори" за ваксинация. Целта понастоящем е да се ваксинират по 10-15 хил. човека дневно.

Дневник