Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че идеята за съвместно футболно първенство между САЩ и Мексико е интересна и се приема положително от организацията. По думите му резултатът от подобно сливане може да доведе до създаването на "най-добрата лига в света".

"Потенциалът на САЩ и Мексико е огромен поотделно. Но ако ги съберете заедно, това би било невероятно и би могло да направи най-добрата лига в света", каза Инфантино по време на онлайн пресконференция.

В минатото ФИФА отхвърляше възможността за съвместни футболни първенства от няколко държави, но организацията смекчи тона по темата след идването на Инфантино през 2016 г.

Швейцарецът многократно е говорил за необходимостта от повишаване на нивото на клубния футбол извън Европа. Според Инфантино е необходимо свежо мислене в международен план.

"Ако искаме клубните отбори да бъдат на най-високо ниво по света, а не само в Европа, трябва да имаме нови идеи. Виждаме потенциала в Северна Америка, както икономически, така и от футболна гледна точка. Вярвам, че ще вземат най-доброто решение в това отношение", добави Инфантино.

Темата за създаване на съвместно първенство изплува на фона на общото домакинство на световното първенство през 2026 г., което ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико. Клубовете от "Мейджър лийг сокър", която включва 21 тима от САЩ и три от Канада, и мексиканските отбори вече участват в съвместни турнири като The Leagues Cup и Campeones Cup.

Наскоро белгийските футболни клубове гласуваха за създаване на съвместно първенство с Нидерландия.

Дневник