Европейската комисия ще предложи в сряда разширяване на правата за блокиране износа на ваксини срещу коронавируса, произведени в ЕС, съобщи "Ройтерс". Ако то бъде одобрено от страните членки или от Европеския съвет, Брюксел ще може да спира експорта към страни и райони с много по-висок дял ваксинирани, съобщи "Ройтерс", цитирайки работен вариант на документа.

Друг важен елемент в предложението засяга проблема със забавените и отложени доставки по вече сключени договори.

Компаниите обикновено са се договаряли с Еврокомисията за определен брой дози в рамките на тримесечие. Но освен, че се оказа, че не могат да изпълнят част от ангажиментите си, някои от производителите изместват доставките към края на тримесечието, с което объркват националните графици

Това би засегнало и току-що одобрената ваксина на "Янсен" (фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson), за която бе съобщено, че ще има забавяне още на първите доставки, започващи през второто тримесечие. Но по принцип мярката ще усетят всички производители, нарушаващи графиците си.

Въведеният в края на януари механизъм за спиране на износ вече бе използван за пратка за Австралия. Но той може да се активира, само ако компаниите не са изпълнили ангажиментите си за тримесечието. Блокирането на пратката в Италия стана, след като AstraZeneca обяви големи съкращения за първото тримесечие.

В предложението на Еврокомисията има и важен момент - всяко решение да се спира износ трябва да се вземе с държавата от ЕС, от която излиза пратката. Освен това трябва да се вземе предвид цялостното поведение на засегнатата компания, както и какво е положението в страната, за която се изнася - например, дали е от развиващите се страни с изключително ниски нива на ваксиниране.

Друг ключов елемент е предложение да се спира износ за държави, където вече се произвеждат ваксини (САЩ и Великобритания са такива), но не позволяват износа им за ЕС.

Ще се следи и да не се заобикалят решенията на ЕС чрез трети страни, т.е. да се обявява износ за една страна, а тя да прави реескспорт към държава, която е със съвсем друга оценка по новите критерии.

Мярката ще влезе в сила незабавно след одобряването и публикуването ѝ н официалния вестник на ЕС.

Дневник