ФИФА удължи наказанието на бившия президент на организацията Сеп Блатер. 85-годишният швейцарец няма право да се занимава с футбол до 2028 г. след нова забрана с дължина шест години и осем месеца.

Същото наказание получи и бившият генерален директор на ФИФА Жером Валке. Той и Блатер са наказани за "различни нарушения", свързани с етичния кодекс на организацията. Двамата ще трябва да платят глоби на стойност по 1 млн. евро.

"Разследванията срещу Блатер и Валке обхващат различни обвинения, по-специално по отношение на плащания на бонуси във връзка със състезания на ФИФА", се казва в част от изявлението на организацията.

Наказанията на Блатер и Валке влизат в сила след изтичане на предишните им забрани, които приключват съответно през октомври 2021 г. и 2025 г.

Блатер изтърпява шестгодишна забрана да се занимава с футбол заради нарушения на етичните норми и корупционни практики. Швейцарецът, който ръководеше ФИФА до 2015 г., беше обвинен в продажбата на телевизионни права на CFU за световните първенства през 2010 и 2014 г. за едва 600 хиляди долара - далеч под пазарната стойност.

Дневник