При използването на природни ресурси България е страната в ЕС, която извлича най-малко стойност - едва 40 евроцента от килограм, докато лидерът Нидерландия постига над 13 пъти повече (5.3 евро/кг).

Това показват данни на "Евростат" за ресурсната производителност в Европа през 2019 г., като тези за България са събрани от Националния статистически институт.

Показателят комбинира състоянието на националната икономика и това колко ресурси потребява (местни и вносни). Ресурсната производителност се повишава, ако икономиката расте по-бързо, отколкото нуждата ѝ от ресурси.

Освен това имат значение фактори като наличието на домашни ресуси, гъстотата на населението, разнообразието на индустриална дейност, ролята на услугите и строителството, мащаб и тенденции в потреблението, както и различните енергоизточници.

Рязко подобрение на ресурсната производителност е регистрирано след икономическата криза от 2008-2009 г., която силно удари зависимите от суровини и материали сектори.

Вътрешното потребление на суровини също варира в широки граници в ЕС. Нидерландия, например, потребява годишно малко под 8 тона на глава от населението. В България този показател е 21 тона, от които почти една четвърт (4.9 тона) са метални руди и още 5.1 тона са изкопаеми горива (при лидера по ефетивност Нидерландия - 3.1 тона).

Дневник