Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната. Това съобщиха пред ТАСС от руското посолство в София.

"Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък. Вторият дипломат, диагностициран с коронавирусна инфекция, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателни PCR тестове. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка", казва още събеседникът на агенцията.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за неразумно".

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация.

В понеделник Софийският военно-окръжен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настояваше за ареста му.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат спрени в очакване на съдебен процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство"./dir.bg