Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди и прие с гласуване правилата за избор на специалния прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и неговите заместници. Очаква се правилата да бъдат публикувани на страницата на ВСС, а дебатът мина в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Дълъг дебат предизвика въпросът дали и как да се формулира възможността за отлагане на изслушването на кандидати, ако те се окажат под карантина или със заболяване от коронавирус. С голямо мнозинство бе решено да има възможност за отлагане, ако кандидат няма възможност да се яви лично в сградата на ВСС по причини, които не зависят от него, сред които е и поставянето под карантина или здравословен проблем.

След обсъждането Цветинка Пашкунова повдигна по-важния въпрос, като напомни, че ВСС би трябвало да открие процедурата по избор на специалния прокурор, защото е задължен да го направи по закон, но веднага след това трябва да я спре - също задължение по закон, тъй като се очаква произнасяне от Конституционния съд и производството там е висящо.

Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев, който сезира съда за промените в законодателството, с които се създава специална фигура на прокурор с правомощия да разследва главния и неговите заместници. Съдът няма задължителен срок, в който да се произнесе дали промените в законодателството противоречат на основния закон, както твърди държавният глава, или не.

Делото бе образувано на 25 февруари - ден след като Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев с искане новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор по разследванията срещу главния, да бъдат обявени за противоконституционни.

Ситуацията е особена, тъй като, от една страна, промените вече са обнародвани в Държавен вестник и вече са в сила. По силата на същите промени обаче вече тече задължителен срок от 3 месеца, в който пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да проведе процедура и да избере конкретен прокурор, който да поеме разследванията и сигналите срещу главния и неговите заместници.

До ситуацията се стигна, след като въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев, на 17 февруари мнозинството в парламента гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.

След краткото обсъждане на темата дали да се открие процедура или не, дали прокурорската колегия да обяви хронограма (график - бел. ред.) за сроковете по самата процедура и да насрочи подбор и изслушване на кандидатите, бе решено въпросът да се обсъди подробно на следващо редовно заседание на пленума на ВСС. Това е възможно да се случи най-рано следващия четвъртък (1 април).

Дневник