До първоначално обявения срок (31 март), за който важат ограничения заради разпространението на COVID-19, остават шест дни и засега не е известно дали продължителността им ще бъде удължена. "На дванайсет часа следим всеки ден каква е тенденцията. Когато имаме решение, ще го обявим пред Вас", каза Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната.

Засега представената информация не предполага разхлабване на ограниченията, но индиректно това вече бе направено за големите нехранителни магазини. Дори и в следващите дни управляващите COVID кризата да решат за отмяна на други мерки, би следвало това да става поетапно, както сочи досегашната практика.

Председателят на щаба за коронавируса и началник на Военномедицинска академия (ВМА) обяви, че показателите на епидемията от досегашния най-висок пик през ноември и декември миналата година вече са задминати. По думите му през последните две седмици в сравнение с предходните новите случаи на COVID-19 са се увеличили със 73%

Главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев представи, че новите заболели за четиринайсет дни са 661 души на 100 хил. население. По този показател България се нарежда на шесто място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, като разликата в заболеваемостта с първата в негативната класация (Естония) е двойна. В този контекст Кунчев каза:

Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим броя на случаите, на приетите в болница.

По думите му неспазване на мерките нямало да се допусне, а вече имало крехка тенденция на задържане на броя на дневните новорегистрирани случаи (по над 4 хил. души), но не и рязко покачване. Според данни, представени от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, средно в страната по 70% от леглата за пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и нуждаещи се от интензивно лечение са заети.

Дневник