Енергийният регулатор обсъди предложението природният газ да поскъпне с 13 на сто от април. В разчетите са взети предвид пазарните цени на синьото гориво към сегашен момент, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, цитиран от БНР.

Обясни, че цените на алтернативите на природния газ горива бележат значително повишение от около 28% за второто тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие. "През зимният сезон, когато потреблението в страната е в пъти по-високо, "Булгаргаз" успя да предложи цени, които са значително по-ниски от цените на европейските газови пазари и тези в региона", каза той.

Обясни, че това ценово предимство е изчислено през доставените количества е за приблизително 95 млн. лева, което, по думите му, представлява пряка подкрепа за българския потребител и в полза за българската индустрия.

Окончателното решение колко ще струва газът ще бъде взето на 1 април, така че да бъдат отчетени и промените в цените на синьото гориво за последните десет дни на сегашния месец. Ако обсъжданата сега цена бъде потвърдена, то природният газ ще поскъпне до малко над 32 лв./мВтч. Това е най-виското ниво за над една година. В началото на март миналата година бяха предоговорени условията за доставка с "Газпром". Тогава в цената бе включена пазарната компонента и сега точно тя е причината за поскъпването, след като на международния пазар през този месец газът поскъпна с 20%, напомня "Капитал".

Дневник