В момента държавата е в безпрецедентна ситуация – в извънредно положение, каквото не е имало от втората световна война насам

Пандемията от COVID-19 постави здравната система в нова, изключително трудна и непозната ситуация. Бяха предприети мерки за осигуряване на достатъчно болнични легла и спешно бяха изготвени протоколи за лечение в съответствие с европейските и световни стандарти. Мерките постигнаха резултат, днес здравната система до голяма степен успешно се справя с всекидневните предизвикателства на вируса и дори доста по-добре от други държави с добре работещи здравни системи. През следващите четири години искаме да подобрим работата на системата за спешна помощ чрез модернизиране на инфраструктурата, сградния фонд,  автопарка и апаратурата във всички структури, включително спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS) Наш приоритет ще бъде обезпечаването на системата с кадри от всички специалности. Искаме в края на следващия ни мандат средното брутно месечно  възнаграждение на лекар в страната да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати, а това на професионалист по здравни грижи - 2 средни брутни работни заплати.

Усилията и политика в сектор „Здравеопазване“ трябва да продължат и занапред, за да постигнем желаните резултати в бъдеще.

Въпреки динамично променящите се обстоятелства през четирите години на мандата ми, като народен представител в 44-то Народно събрание, се постарах да работя активно, както в  комисиите, в които участвам, така и с изказванията си в парламентарната зала и  многобройните си срещи с хората в своя избирателен район.

Като член на Комисията по здравеопазване и Комисията на труда, социалната и  демографската политика поставях въпроси и проблеми, посочвани от граждани. Някои от тях бяха включени за разглеждане в заседанията на комисиите, като отправях въпроси и изисквах отговори от съответните министри. Стремях се да правя експертно издържани изложения и съумявах да защитя позицията си, след съответните реплики и противоположни мнения и  изказвания от колеги от опозицията.

По време на мандата си участвах като съвносител на 14 законопроекта за допълнение, повечето от които касаещи здравната и социалната политика на страната, тъй като съм експерт в тази област.

За тези четири години проведох /десетки приемни, срещнах се със стотици жители на област Шумен/ над 120 приемни за граждани, както в офисите на ГЕРБ Шумен, така и в областта. Гражданите ме запознаха с проблемите в ежедневието си, като на голяма част от тях успях да окажа помощ или най-малкото да съдействам.

По време на работата си продължих контактите си с колегите лекари от региона, именно чрез тях получавах обратна връзка за случващото се през 2018 в МБАЛ Шумен. Проведох множество срещи с колеги, които ме информираха за тежкото финансово състояние на лечебното заведение и негативните тенденции, свързани с управлението на структурата. След като запознах тогавашния министър на здравеопазването със задълбочаващите се проблеми в лечебното заведение последва смяна на ръководството на МБАЛ Шумен.

Последва още една криза – пандемията COVID 19, която постави лекарите ни пред тежко изпитание. Пред изпитание се оказахме и ние – народните представители от Шумен, които в този преломен момент, заедно и с общи усилия, успяхме да помогнем на болница си, като закупихме реанимационни легла, от които лечебното заведение изпитваше остра нужда.

През цялото време, докато бях народен представител се стремях да съхраня себе си такъв какъвто съм бил, без да променям себе си, без да различавам хората по етнос, политически пристрастия, социален или какъвто и да е статус.

Така съм възпитан, такова е и разбирането ми от гледната точка на лекар.

Д-р Румен Генов – лекар, кандидат за народен представител от листата на ПП ГЕРБ в 30 МИР – Шумен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър на ПП ГЕРБ-Шумен