"Левски" е имал уговорена сделка с "Газпром" за спонсорство на стойност 21 млн. евро, заяви бившият собственик на сините Тодор Батков. По думите му споразумението е било сключено "с ръкостискане и прегръдки".

"Това се случи в централата на "Газпром" в Москва и в присъствието на двамата ръководители на "Газпром". Сделката беше за спонсорство за пет години по 4.2 млн. евро на година, плюс остана да мислят (тогава строяхме трибуната или щяхме да почваме да я строим, вече не си спомням) да дадат още 5 милиона евро да ни помогнат за строежа. Изрично казах, че стадионът ще се казва "Арена Газпром - Георги Аспарухов". Просто Георги Аспарухов е нещо свято и не се пипа", каза Батков в интервю пред transitionstories.eu.

"След като се прегръщахме, им казах, че в момента, в който тръгне да се действа, за да засвидетелствам съпричастност, ще прехвърля и безвъзмездно пакет от 20-30%. Тогава "Газпром" поставиха изрично условие - стартираме в момента, в който стартира строителството на "Южен поток". Знаете какво се случи. Така че аз имах невероятен мотив да се случи сделката."

Батков добави, че е бил ангажиран по юридическата работа по сухопътния участък, "който извършихме перфектно, той беше абсолютно подготвен". "Дори помогнах и за морския участък, но други сили решиха, че това не трябва да се случи, и сега осъществихме "Балкански поток" за сметка на България, всъщност продължение на "Турски поток". Не искам да коментирам."

За спонсорство от "Газпром" се говореше през 2013 и 2014 г. Темата предизвика много коментари, като Батков предупреди тогава политиците да внимават, "защото "Левски" е народът". Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов пък поиска парите да са за всички, а не само за сините. В крайна сметка до договор не се стигна.

Сега Батков смята, че положението пред "Левски" "не е розово и очевидно нещо трябва да се направи с дълговете". Според него е невъзможно в българския футбол да се избяга от модела "Бащица", в който клубовете разчитат на средства от бизнесмени.

"Трябва да се продължи с активното търсене на сериозни спонсори с дългосрочни договори. Трябва да се пести и виждам, че пестят. При цялото ми уважение към Наско (Сираков), на него му е много трудно и може би трябва да намери сериозен стълб, който да влезе. Получавайки някакъв пакет, да влезе и да изпълнява моята роля или ролята на (Михаил) Чорни, ролята на Киро (Домусчиев), ролята на Младен (Михалев) в "Славия"... Дайте да си говорим истината. Ролята на ТИМ във Варна. Без това в България не може."

Дневник