По-неблагоприятните резултати в България за броя на заразените и жертвите на коронавируса спрямо съседни държави може да се обяснят с некоректност на данните у съседите според директора на "Пирогов" Асен Балтов. Пред Нова телевизия той каза: "Ако гледате централната статистика за процента на починалите от COVID - 19, ще видите, че в много от тях са много по-малко от средностатистическия процент в цял свят" като преди това от водещия бяха изредени държавите Гърция, Румъния, Сърбия, Македония.

Балтов е сигурен, че данните на България са точни, защото знае какво се прави в "Пирогов".

До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%, прогнозира болничният директор в коментар на международни прогнози за едва 36% и изрази убеденост, че "последните ще станат първи". Според него вината за забавянето на ваксинацията е извън България.

"Ще видите как много от хората, които в момента искат РНК-ваксини, като се появи втората векторна еднодозова ще се пренасочат и ще казват: "Ние искаме еднодозовата векторна". Ще видите какво ще стане буквално след 10 април", каза Балтов

"За разлика от втората вълна, сега много повече болници се включиха в лечението на пациенти с COVID-19. Сега има по-плавно нарастване, повече болници помагат, има преразпределение на пациентите", добави директорът на "Пирогов".

Той коментира, че е възможно повторно заразяване с вируса, но процентът на тези случаи е много малък. Препоръча преболедувалите да изследват антителата си след 3 и 6 месеца.

Дневник