На прага на изборите се разбра, че държавната компания "Булгаргаз" предлага от началото на април природният газ да поскъпне значително - с 13 на сто. Предложението дори вчера бе разгледано от енергийния регулатор на открито заседание.

Днес от Министерството на енергетиката посочват, че от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране е констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от "Булгаргаз" ЕАД разходи за доставка на природен газ. Вследствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за месец април 2021 г. в качеството му на обществен доставчик е намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход.

Заради това представители на Министерството на енергетиката и "Български енергиен холдинг" ЕАД, в чиято структура е газовият доставчик, от днес започват проверка на дейността на "Булгаргаз" ЕАД за 2020 г. В нейния обхват ще влязат и реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за април тази година.

Причината за исканото поскъпване пък е това, че преди година във формулата, по която се определя цената на газа за вътрешния пазар, бе включена и пазарната компонента. А през февруари поскъпването на природния газ на международните пазари е с около 20%.

Дневник