Един от най-известните голове, а вероятно и най-спорният, в историята на футбола - този, който Диего Марадона вкарва с ръка срещу Англия на световното през 1986 г., не е плод на случайността. Това твърди неговият бивш съотборник Хорхе Валдано в книгата си D10S (от "Dios" - Бог и "10" - номера на Марадона).

В нея се казва, че Марадона е тренирал вкарването на голове с ръка.

"Работеше върху това на тренировки (на световното), не беше за пръв път. При центрирания от ъглов удар на тренировките той се насочваше към топката по този начин (с вдигната ръка) и опъваше мрежата. Някои се смееха и се учудваха: "Какво стана", а други казваха: "Не видя ли? Използва ръката си", споделя Валдано.

Затова той не останал изненадан, когато Марадона вкарал срещу Англия. "Такова беше намерението му. Можеше да се забележи определена несигурност в отпразнуването на гола и когато го прегръщахме, ни каза: "Занесете топката в центъра, бързо."

Минути след това Марадона вкарва друг исторически гол, наречен "Голът на века", в който преминава през половината терен. Аржентина печели с 2:1 четвъртфинала срещу Англия, а след това става и световен шампион.

Дневник