Военно-апелативният съд остави окончателно в ареста трима от задържаните и обвинени в шпионаж - полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров, както и Димитър Влахов, който е служител във военно разузнаване,

Преди заседанието прокуратурата е внесла четири нови тома с доказателства - два със секретни материали и два с разпити на свидетели.

От тях се разбира, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и какви версии да представят, за да обяснят намерените у тях секретни документи, съобщи БНТ.

Адвокатът на Петров каза пред журналисти, че в материалите, събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. По думите му по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Любопитен детайл от разследването е, че част от военните полицаи, които трябвало да задържат сочения за ръководител на шпионската мрежа и наречен от прокуратурата Резидента - Иван Илиев, са отишли да пият кафе и така са му дали възможност да избяга, а по-късно той бе задържан близо до руското посолство в София, съобщава БНТ.

Според тях за групата на "Военна полиция" е отговарял бившият шеф на службата Борислав Сертов, който в началото на година напусна поста, тъй като предстои да замине за военен аташе в Москва, а според разследващите, цитирани от националната телевизия, този пропуск на военните полицаи не е бил случаен.

С новите доказателства от прокуратурата ще защитават и тезата, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимал доклади на ДАНС и разузнаването, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.

На 19 март шестима души, сред които бивши и настоящи военни, бяха задържани и обвинени в участие в шпионска мрежа, работила в България и изнасяла класифицирана информация за България, НАТО и ЕС в полза на Русия. Заради скандала България обяви двама руски дипломати за персона нон грата, а ден по-късно от Русия предупредиха, че ще последва ответна огледална реакция.

Дневник