Следователят Бойко Атанасов е накърнил репутацията на Иван Гешев и правилно е бил наказан със забележка. Това решение е взел Върховният административен съд (ВАС), цитиран от lex.bg. Делото е от времето, когато Гешев все още не бе главен прокурор, а бе начело на специализираната прокуратура. Решението на ВАС е взето с 3 на 2 гласа.

Всичко започва на 19 септември 2017 г., когато в интервю по несъществуващата вече телевизия "Би Ай Ти" Атанасов коментира делото КТБ, по което наблюдаващ прокурор бе Гешев. Тогава той говори за работата му и подчертава, че го познава, защото са работили заедно. Атанасов обяснява, че голяма част от делата, по които Гешев се явявал, са приключвали със споразумение. Той дори обяви, че е присъствал на "пазарлъци" с престъпни групи. След интервюто Гешев подал сигнал до етичната комисия на Висшия съдебен съвет. В крайна сметка е наказан от тогавашния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, като санкцията е обжалвана пред ВАС.

В окончателното решение се посочва, че поведението на Атанасов основателно е било наказано със забележка. "Изявлението на Атанасов, съдържащо критика, която засяга работата и личността на прокурор Гешев, и вреди на репутацията на органите на съдебната власт е в нарушение на правило, произтичащо от принципа за вежливост и толерантност", пишат съдиите.

Дневник