"През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите". Това посочи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И уточни, че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

"Вероятно е 48-часовият срок да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен".

В предаването "Неделя 150" Димитров допълни, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъде обновяван. Той обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб.

"Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден".

Дир.бг