Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън започна сезон 2021 с победа, след като триумфира в Гран при на Бахрейн. Пилотът на "Мерцедес" успя да да надвие потеглилия от полпозишън Макс Верстапен.

Въпреки слабостите, които "Мерцедес" има спрямо "Ред бул" Хамилтън компенсира, за да се бори. Той завърши на по-малко от секунда пред Верстапен, като три обиколки преди финала нидерландецът го изпревари, но напусна трасето и трябваше да върне позицията му.

Впечатляващо в карането на Хамилтън беше, че успя да задържи съперника си дълго зад него с различна стратегия и с много по-износени гуми.

След надпреварата Верстапен се оплака за решението на рейс контрола, че е трябвало да върне позиция на съперника си. "Жалко е това, което се случи. В крайна сметка взехме добри точки. Имахме някакъв проблем в болида, но не знам дали той се оправи по време на състезанието".

Победата е 96-а в кариерата на Хамилтън и за пети път в Бахрейн, с което стана най-успешният пилот в тази надпревра. "Имахме някои трудности, но свършихме много работа, за да успеем да спечелим. Въпреки че сме по-бавни към момента не спираме да работим", каза Хамилтън след състезанието.

"Обичам предизвикателствата, битката с Макс беше страхотна".

Трети на подиума се качи Валтери Ботас, а в топ 10 влязоха още Ландо Норис, Серхио Перес, Шарл Льоклер, Даниел Рикардо, Карлос Сайнц, Юки Цунода и Ланс Строл.

Още в първата обиколка се наложи излизане на колата за сигурност, след като дебютантът Никита Мазепин се удари в предпазните мантинели и отпадна. На старта Льоклер успя да изпревари Ботас, но финландецът си върна позицията, когато надпреварата беше подновена.

Малко по-късно се стигна и до виртуална кола за сигурност, след като Пиер Гасли ("Алфа таури") счупи предното си крило.

Верстапен нямаше проблеми в челото, като отвори аванс пред Хамилтън около две секунди.

Спиранията в бокса започнаха след 12-ата обиколка, а от пилотите в челото пръв го направи Хамилтън. Световният шампион влезе в бокса в 14-ата обиколка, за да сложи на болида си най-твърдите гуми.

Ботас влезе в бокса три обиколки след съотборника си, докато Верстапен остана на трасето. Лидерът смени гумите си точно пет тура след Хамилтън, но за разлика от пилотите на "Мерцедес" постави чисто нов комплект от смесите "медиум".

Верстапен се върна на трасето между пилотите на "Мерцедес" и дълго време разликата между тримата се запази. След 25-ата обиколка авансът на Хамилтън започна да се топи, което принуди екипа на "Мерцедес" да повика световния шампион в бокса в 29-ата обиколка, поставяйки му нов комплект от твърдите гуми.

Две обиколки по-късно Ботас също влезе в бокса, но имаше проблем при смяната на предна лява гума, което го забави. Финландецът се върна едва пети.

Последното влизане на Верстапен дойде 16 обиколки преди финала, като той постави нов комплект гуми и се върна на 8 секунди зад Хамилтън. Пилотът на "Ред бул" започна да топи аванса на британеца и го настигна три тура преди края. Успешната атака дойде в началото на 53-ата обиколка на спирането за 4-и завой, където от външната траектория Верстапен успя.

Световният шампион обаче контраатакува при 11-и завой и си върна позицията. По-късно стана ясно, че Верстапен е бил инструктиран да я върне, заради това че е напуснал пистата.

Дневник