УЕФА посочи пандемията като главна причина за липсата на технология за видеоповторения (VAR) в квалификациите за световното първенство в Катар. Според организацията заради коронавируса се стигнало до проблеми и забавяне в процеса по въвеждане на системата.

"През 2019 г. УЕФА предложи на ФИФА да въведе VAR в настоящите квалификации за световното първенство. Въздействието на пандемията върху оперативните и логистичните детайли обаче накара УЕФА да забави прилагането на VAR и да оттегли предложението за въвеждането й в квалификациите за Катар 2022", съобщиха от УЕФА.

Изявлението идва като отговор на недоволството на Кристиано Роналдо. В събота негов удар в добавеното време при резултат 2:2 в мача срещу Сърбия беше избит от Стефан Митрович, като топката премина голлинията. Съдиите прецениха, че няма попадение, без да разполагат с технология за голлинията или VAR.

Около ситуацията се създаде суматоха, като Роналдо захвърли капитанската си лента и напусна терена преди края на мача. Впоследствие съдията Дани Маккели заяви пред "А Бола", че се е извинил на селекционера на Португалия Фернандо Сантош и футболистите за грешката.

От УЕФА допълниха, че решението за наличие на технология на голлинията зависи от футболната асоциация на отбора, който е домакин.

Дневник