България отбелязва най-ниско ниво на паника сред 5 източноевропейски държави и най-слаба готовност на хората да се ваксинират. Това сочат резултатите от изследване на Националната пандемична аларма, провеждана от мрежа на компанията Nielsen в България, Чехия, Словакия, Полша и Унгария като част от нов Индекс на готовност за ваксинация срещу COVID-19.

Данните за последно са събирани между 19 и 22 март.

Индексът на паника се е повишил с 4 пункта от последната вълна, достигайки близо 59%, но все още е значително по-нисък в сравнение с останалите изследвани страни. Ръстът най-вероятно се дължи на покачването на заболеваемостта от началото на месец март, което доведе до промяна в противоепидемичните мерки в страната, коментират изследователите. Чехия индексът отбелязва стойност от 64% - същото ниво, отразено през април миналата година. Подобни нива са измерени в Полша - 65% в Словакия и Унгария, които отбелязват еднакви стойности от 66%.

Индексът на готовност за ваксинация се е увеличил през март във всички изследвани страни. Най-високата стойност отбелязва Чехия (58%), като нивото в Унгария (57%) също е нараснало - стойностите и за двете страни са се увеличили драстично с 9 пункта от последната вълна. В България стойността на индекса се е увеличила с 4 пункта (39%), но все още е много по-ниска в сравнение с останалите държави.

До края на седмицата очакваме ваксинираните да достигнат половин милион, съобщи на съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По официални данни към днешна дата досега са поставени общо 436 541 дози ваксини, но с две дози са ваксинирани едва 88 214 души. По предписанията на производителите ваксинирането приключва едва с поставена втора доза.

И днес в големите болници продължават да работят "зелени коридори" за ваксинация, включително се приемат желаещи без записан час.

Ние обявихме зелен коридор вчера, както и днес, имаме наличност от 3000 бройки "Астра Зенека", но интересът за съжаление е слаб - едва 200 бройки вчера, коментира председателят на оперативния щаб и шеф на Военномедицинската академия Венцислав Мутафчийски.

Властите обявиха, че до края на април България очаква близо 1 млн. дози.

Дневник