В нашия общ дом – планетата Земя качеството на живот, здравето на всеки един човек, работните места - всичко това зависи от околната среда. Начинът и темповете, с които добиваме и изразходваме природните ресурси, влошава и намалява този ценен капитал, който ще бъде на разположение за поддържане на благосъстоянието на бъдещите поколения. Затова е важно да действаме днес с изцяло нова визия за устойчиво развитие.

Кръгова икономика и зелена енергия

Настоящата криза вследствие на коронавируса изведе на преден план слабостта на веригите за доставки и засегна бизнеса и индустрията. Развитието на кръгова икономика, в която ресурсите и продуктите се използват продължително и се рециклират, ще намали въглеродните емисии, ще стимулира стопанския растеж и ще създаде работни места. Затова е важно да инвестираме в устойчиви производства, които генерират от една страна по-малко отпадъци, а от друга отпадъците се превръщат в ценни суровини за други производства. Бизнесът и всички ние, като потребители имаме споделена отговорност, защото кръговата икономика носи висока добавена стойност и обществени ползи - насърчаване на иновациите, ресурсна ефективност и по-висока конкурентноспособност. Отчитайки новите световни реалности и в синхрон с целите на ЕС за интелигентен преход в политическата програма на ПП ГЕРБ – „България следващо поколение” дефинираме четири основни посоки на българската икономическа трансформация:

• Иновативна

• Дигитална

• Човешка

• Без излишен отпечатък върху природата

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници са ключови, за да противодействаме на климатичните изменения. Чистата енергия, добивана от слънцето, вятъра, водата и геотермалните източници е сектор с голям бъдещ растеж - в него се намират находчивите инвестиции. Енергийната ефективност трябва да бъде застъпена, както в производствата, така и в бита, затова санирането на обществени и жилищни сгради с евросредства остава ключов акцент в програмата на ПП ГЕРБ. Насочваме поглед и към въглеродно неутралната енергетика - т. нар. зелен водород се произвежда при електролиза - чрез електричество водата се разделя на водород и кислород.

Водородната технология е ключова елемент във веригата от ВЕИ и крайните потребители, тъй като позволява лесно акумулиране и съхранение на енергия, генерирана от слънцето и вятъра. В тази връзка предлагаме конкретни мерки - създаване на национален експертен формат за дефиниране на ключови области за въвеждане на водородни технологии в индустрията, енергетиката и транспорта, както и създаване на възможности за публично-частни партньорства и включване на българската индустрия в проекти от общ европейски интерес (IPCEI) с водородни технологии. Наясно сме, че светът е на прага на водородна революция, затова ще насочим приоритетно инвестиции в научни и развойни дейности, с цел практическо прилагане на енергийното ноу-хау с нулев отпечатък върху околната среда. Конкретни стъпки в тази посока са:

• Пътна карта за производство на водород от възобновяема енергия

• Инвестиции в производство на водород

• Инвестиции в пренос на водород

Политиката по декарбонизация и кръгово използване на ресурсите ще трасира пътя за природо-неутрална и ефективна икономика. С предвижданите от ЕК промени в областта на околната среда и климата, произтичащи от Европейската зелена сделка, българската индустрия е на прага на сериозни технологични препятствия. Предприятията могат да бъдат засегнати непропорционално много спрямо повечето държави от ЕС. Промяната засяга сериозен дял от енергоинтензивните производства. В следващите десет години ще се наложи да понижаваме в пъти въглеродната интензивност на водещи производствени сектори. Поради това ще приложим навременни мерки за подпомагане на секторите от индустрията с интензивно използване на ресурси и енергия. Предлагаме Пилотна програма за МСП за подобряване на енергийната и ресурсната ефективност, увеличаване използването на възобновяеми енергийни източници и подобряване на капацитета им за преход към кръгова и нисковъглеродна икономика.

Инвестиции във водния сектор

Качеството на питейната вода и подобряването на водопреносната мрежа са проблеми, с които се заехме, водени от ясното съзнание, че нито едно правителство не пристъпи към реформи във ВиК сектора. Започнахме стъпка по стъпка – с промените в Закона за водите и разписаната за пръв път в периода на прехода от правителството на ГЕРБ Водна стратегия.

Осигурихме безпрецедентни по размер инвестиции за ВиК сектора в област Шумен, с които стартираха реални действия в отговор на 30-годишното бездействие на предходните управляващи и празните им обещания

След изграждането на пречиствателната станция за отпадни води, сега в Шумен се изпълнява най-мащабният и дълго чакан от жителите на региона проект - строителството на пречиствателна станция за питейни води. В модерното съоръжение, чието строителство напредва с бързи темпове, ще бъдат инвестирани 21 милиона лева. Средствата са от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”, съфинансирана от Кохезионния фонд и републиканския бюджет. Към пречиствателната станция ще бъде изградена лаборатория със съвременно оборудване, която денонощно ще контролира показателите за качество на питейната вода. Убеден съм, че следващата година ще отчетем успешното завършване на проекта, който е от жизненоважно значение и за гражданите, и за бизнеса.

През 2020 година направихме и другата голяма крачка за осигуряване на надеждно и качествено водоснабдяване – подписването на договора за реконструкция на довеждащия водопровод от язовир „Тича” на стойност 67 661 377 лева. Ще припомня само, че в рамките на миналата година, екипите на „ВиК – Шумен” отстраниха над 70 аварии по 22-километровото трасе на стария стоманен водопровод, въведен в експлоатация преди повече от 40 години. И още довеждащият водопровод сега е със загуби 80% процента, а след реконструкцията вместо 2,5 млн. куб. м. ще са нужни само 500 хил. куб. м., с което ще намали загубите на вода. С ускорени темпове текат дейностите по геодезическо заснемане и трасиране на съоръжението. След изготвянето на изготвянето на работен проект и съответните съгласувателни процедури ще започнат строителните дейности. За резултатите и свършената работа най-добре говорят цифрите - 87 милиона лева привлечени инвестиции за модернизация на ВиК сектора. Двата проекта - за изграждане на пречиствателната станция и реконструкция на довеждащия водопровод ще бъдат гръбнака на модерното водоснабдяване на Шумен с кумулативен ефект и преки ползи в здравен, икономически, екологичен и социален аспект. Дългосрочната визия за управление на ВиК системите и съоръженията неизменно включва и алтернативни решения, които да гарантират непрекъснатост на водоснабдяването. Вследствие на трайното засушаване през последните години безводието засегна тежко населени места. Затова заложихме на регионалния подход и предприехме стъпки за възстановяване на дълбоките сондажи от водоснабдителна система „Мътница”. Първият етап от проекта приключи успешно, благодарение на съвместните усилия на кметския екип, регионалното министерство, Българският ВиК холдинг и шуменското ВиК дружество. Поетапното възстановяване на останалите шест сондажа, оставени в разруха близо три десетилетия, ще бъде следващата крачка към осигуряване на алтернативно водоснабдяване и балансираното използване на водните ресурси. В отговор на климатичните рискове поставяме основен акцент върху гъвкавите алтернативни решения и свързаност на системата, така че в бъдеще количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за град Шумен, да бъде намалено с 25 процента. Стратегическа цел, за чието изпълнение ангажимент пое лично премиерът Бойко Борисов, е довършването на трасето на водоснабдителна система „Дунав”.

За финансиране на този крупен инфраструктурен проект, който ще осигури надеждно водоснабдяване от кладенци с постоянен дебит 200 литра в секунда, колективно настояха кметовете на Шумен, Търговище, Разград и други общини с населени места, които попадат в обхвата на незавършеното трасе.

Водени от принципа, че проблемите във водния сектор трябва да се решават на базата на експертиза и конкретни действия като на национално, така и на местно ниво, ще продължим с поетите ангажименти, за да гарантираме в дългосрочна перспектива устойчивото развитие на ВиК отрасъла от екологична, финансово-икономическа и социална гледна точка. Това е правилният път за постигането на общата ни цел – всяко домакинство да има достъп до вода за питейно-битови нужди, която отговаря на критериите за качество в съответствие с цената, която потребителите плащат.

Димитър Александров, кандидат за народен представител

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър ПП ГЕРБ