Един от полуфиналите за Купата на Футболната асоциация на Англия идния месец на „Уембли“ ще бъде използван като част от пилотната схема за постепенно завръщане на фенове по трибуните във Великобритания.

Полуфиналът от ФА Къп между Челси и Манчестър Сити може да приеме 4000 фенове.

Челси и Манчестър Сити играят в събота, 17 април, докато Лестър приема Саутхемптън на следващия ден. Министърът на културата Оливър Даудън заяви за BBC, че един от двубоите ще бъде включен в пробната програма. Въпреки че той не изясни колко ще бъде бройката на зрителите, източник на ФА сподели за Ройтерс, че един от мачовете ще има посещаемост от около 4000 привърженици, като публиката ще се състои от местни жители и медицински лица. Очаква се ограничен брой фенове да се завърнат по стадионите на 17 май като част от правителствените планове за разхлабване на коронавирусните мерки. Докато датата отхвърля варианта за фенове на финала за ФА Къп на 15 май, този мач също може да бъде част от тестването и може да приеме според информациите 20 000 привърженици на „Уембли“.

Когато ограниченията върху публиката паднат, първоначално ще бъдат разрешени 10 000 фенове, или 25% от капацитета, за стадиони на открито. Световното първенство по снукър в Шефилд, което стартира на 17 април, също е част от пилотната схема заедно с потенциално финала за Карабао Къп на 25 април между Манчестър Сити и Тотнъм. „Искаме да върнем колкото се може повече фенове обратно, когато е възможно най-безопасно. Искаме да го направим възможно най-опростено и подходящо за хората. Точно заради това са тези пилотни събития. Планът е да погледнем върху това как работят вентилационните системи и как се придвижват хората на влизане и излизане от стадиона“, започна Даудън за BBC.

Той добави, че повече пилотни събития ще бъдат обявени по-късно тази седмица. Настоящият план по отношение на коронавирусните правила е всички рестрикции да бъдат вдигнати на 21 юни. „Целта на това е не толкова точната бройка, а това как комуникират помежду си. Така че говорим за социалната дистанция помежду им. Поведенческите фактори. Ще ги тестваме преди и след, за да видим какво е разпространението и как те се държат на стадиона. Няма да наблъскаме всички на стадионите, ще ги проверяваме много контролирано и целта е правилата да са ясни и в сила, когато забраните бъдат вдигнати на 21 юни“, завърши той. /БГНЕС