Белият дом очаква частният сектор да поеме водеща роля при удостоверяването за поставена ваксина срещу COVID-19 чрез т.нар. паспорти за ваксини и няма да издаде федералено решение, изискващо всички да получат единен документ за ваксиниране.

Администрацията на президента Джо Байдън преглеждаше въпроса и обмисляше да направи препоръки, заяви в понеделник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Но тя добави: "Ние вярваме, че този въпрос ще бъде управляван от частния сектор."

Япония се готви да издаде цифрови здравни сертификати на граждани, които са били ваксинирани срещу новия коронавирус, присъединявайки се към Китай, Европейския съюз и други, които са приели подобни мерки, насочени към отваряне на пътуванията в чужбина, съобщи в събота Nikkei.

Псаки каза, че Белият дом ръководи междуведомствен процес, обсъждащ тези проблеми, и ще предостави насоки в съответствие с няколко ключови принципа:

"Има няколко основни принципа, по които работим. Единият е, че няма да има централизирана универсални федерална база данни за ваксинации и няма да издаде федерален мандат, изискващ всички да получат еднакво удостоверяванена ваксинацията", каза тя.

"Второ, искаме да насърчим отворен пазар с различни компании от частния сектор и сдръжавания с нестопанска цел, които разработват решения.

И трето, искаме да насочим пазара към постигане на целите от обществен интерес."

Псаки каза, че администрацията на Байдън ще работи, за да гарантира, че всички системи за удостоверяване на ваксинацията отговарят на ключови стандарти като достъпност за всички, възможност хората да си ги позволят и наличност в цифров вид и на хартия.

Тя не посочи кога процесът ще приключи.

Дневник