Днес животът на учителите и учениците е различен. Въпреки пандемията, която с яростна сила връхлетя света, българското образование доказа, че може да реагира адекватно. Ученето от електронни ресурси и чрез информационни технологии стана неразделна и задължителна част от образователния процес. Изправени пред непознатите предизвикателства, българските учители показаха, че могат да надграждат знанията на учениците си и в електронна среда от разстояние. Именно този натрупан опит ни дава самочувствието, че можем да продължим да развиваме възможностите си и през следващите години, защото образованието е най-важната инвестиция за развитието ни.

Днешното поколение деца и ученици живеят и работят в свят с променящи се професии, в изобилие от информация и всепроникваща дигитализация. Свят, който изисква интегрални умения, креативност, критично мислене, работа в мрежи и колаборативност, развитие на комплексни умения.

ГЕРБ е първата политическа сила, която постави образованието като стратегически приоритет и за първи път правителството успя да реализира политика за образование, а не чрез образованието.

Осъществихме промени, обобщени под понятието „компетентностен подход“ и насочени към придобиване на ключовите компетентности, развитие на уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и мотивацията за учене.

Реформите в образованието през последните четири години дадоха резултат. И днес, ние сме свидетели, как поетият ангажимент за радикална промяна на социалния статус на учителя е факт. Възродихме авторитета на професионалното образование, като повишихме приложимостта му и го обвързахме с потребностите на икономиката. Утвърдихме списък от защитени специалности и такива с очакван недостиг на пазара на труда. Стимулирахме обучението в тях с допълнителни стипендии и финансиране за училищата, в които се преподават. Актуализирахме рамковите учебни програми, модернизирахме базата за учебни практики, разширихме дуалното обучение и участието на бизнеса в образователната система. Увеличихме двойно учителските заплати, което промени отношението на младите хора към професията на учителя. Днес тя вече е привлекателна и все по-желана професия.

Пример за водената през последните четири години последователна и целенасочена политика в областта на обхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование са увеличените средства за образование от 3.6 на 4.5 процента от брутния вътрешен продукт на България, нарастването на учителските заплати до 124 процента, спрямо средната за страната.

Усъвършенствахме модела на разпределение на средствата - повишихме финансирането за училищата и детските градини с малко деца и ученици, за да ги съхраним, както и тези за образователни институции в малки и отдалечени населени места и за такива с концентрация на деца от уязвими групи.

През последните години поставихме фокус върху политиката за подкрепа на личностното развитие и възпитателната работа. Разработихме и приехме Стратегия за възпитателната работа. Въведохме гражданското образование като предмет. Поставихме акцент върху възпитанието в родолюбие и национално самосъзнание. Стимулирахме и подкрепихме училищните политики за развитие на училищните общности и работа с родителите. Възстановихме бюджетното финансиране на дейностите по интереси и стартирахме програма за модернизиране на центровете за подкрепа на личностното развитие. Разширихме допълнителното финансиране на дейностите за преодоляване на образователни трудности. Увеличихме броя на ресурсните учители, училищните психолози, педагогическите съветници и логопедите. Финансирахме придобиването от учители по други дисциплини на допълнителна квалификация по специална педагогика и увеличихме броя на училищата и детските градини, които осигуряват ресурсна подкрепа. Разширихме правото на безплатен транспорт на учениците в гимназиален етап и предоставихме над 500 нови училищни автобуса. Реализирахме дейности за осигуряване на съвременна специализирана среда в центровете за специална образователна подкрепа.

Развитието в образователната сфера няма да свърши дотук, в следващия си мандат ГЕРБ насочи усилията си към разгръщането на ключови компетентности и иновации. Ще насочим модела на образованието към подкрепа и приобщаване на всяко дете и всеки ученик, за да ги развиваме успешно. Ще привлечем родителите като наши партньори в бъдещата си работа, за да разгърнем потенциала и заложбите на нашите деца. Ще формираме у тях съвременни знания и умения в модерна среда, с адекватна методика и практически занимания, според възможностите на всеки ученик.

Роска Петкова, учител – кандидат за народен представител от ГЕРБ за 30 МИР Шумен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър ПП ГЕРБ