73-годишният премиер на Италия Марио Драги бе инжектиран днес с първа доза от ваксината на "АстраЗенека" - жест в подкрепа на спорния препарат, предаде Франс прес, като се позова на правителствените служби. Драги и съпругата му получиха ваксината в центъра, инсталиран в римската централна гара "Термини", съобщи говорител.

Италия спря използването на препарата на AstraZeneca през март заради подозрения, свързани със страничните му ефекти, докато Европейската агенция по лекарствата не даде пак зелена светлина. Драги, който пое премиерския пост миналия месец, се ангажира да ускори ваксинационната кампания в Италия - първата европейска страна, силно пострадала от пандемията и обхваната днес от трета вълна.
 
В по-голямата част от Италия са обявени строги рестрикции с цел да се ограничи разпространението на болестта. В областта Лацио около Рим обаче училищата отново отвориха врати днес, след като здравните власти понижиха официално нивото на опасност в региона от "високо" на "средно".

За великденския уикенд, отбелязван най-вече в семейна обстановка в католическа Италия, който започва в събота, високо равнище на риск ще бъде обявено в цялата страна.

По данни на здравното министерство коронавирусът е взел досега над 108 000 жертви в Италия. До момента в 60-милионната страна са ваксинирани изцяло 3,4 милиона души, а още 3,6 милиона са получили първата си доза. Италианските медици ваксинират по около 250 000 души дневно, но Драги обеща да ускори двойно темпото през април, припомня Ройтерс.

Италия ще въведе задължителна петдневна карантина за пристигащите в страната от държави членки на ЕС, съобщиха днес източници от здравното министерство, цитирани от АФП.

Всеки пристигащ от ЕС ще трябва да се подложи на тест преди заминаването си, да прекара пет дни под карантина и после пак да мине на тест - както вече е наредено за пристигащите от страни извън общността.

Трима служители на регионалното правителство на остров Сицилия са арестувани при разследване за фалшифициране на санитарно-епидемиологични данни, подавани на централните власти. Според следствието неверните данни, засягащи по-специално смъртността от COVID-19, са били изпращани нагоре с цел островът да не бъде обявен за "червена зона", предвиждаща строга карантина".Областният управител Нело Музумечи припомни в тази връзка, че лично е сезирал Рим с молба да обяви Сицилия за "червена зона". /БТА

Дарик