Новият формат на Шампионската лига, който да дебютира от 2024 г., трябва да бъде одобрен в сряда на заседание на Изпълнителния комитет на европейската централа. Предложението за промяна в турнира се обсъжда от две години, като се очаква да бъде финализирано във вторник вечерта, в сряда да бъде и одобрено от изпълкома.

Предвижда се отборите, които участват, да се увеличат от 32 на 36. Най-голямата промяна ще бъде свързана с първата фаза на надпреварата, като всеки отбор ще играе по 10 мача. Най-добрите осем ще участват във фазата на директните елиминации, както и досега. Тези, които се класират между 9 и 24 място, ще участват в плейофи.

Два отбора ще получават "уайлд кард" за турнира, като това ще са тези с най-висок коефициент, но не са успели да се класират. Ако това правило се въведе в момента, "Ливърпул" ще получи покана, въпреки че е едва седми във Висшата лига.

Този нов формат среща и противници. Редица европейски клубове вече обявиха, че това ще създаде "затворен турнир". Промените ще доведат и до трудности за английските клубове, като вероятно ще променят датите на Купата на Лигата.

По-големият брой отбори ще означава и по-дълъг сезон в европейските турнири.

"Всичко това ще бъде за сметка на вътрешните шампионати. За английския футбол това ще има унищожителен ефект", каза наскоро президентът на "Кристъл палас" Стив Периш.

Дневник