Припомняме, че Бойко Борисов управлява България, защото неговата партия печели на избори. Което означава, че Бойко Борисов управлява България, защото има достатъчно хора, които гласуват за неговата партия. Хора, които вярват в приказката, че държавата се развива добре, брутния вътрешен продукт расте, заради правителството, и построените магистрали са пример за днешното ни благоденствие.

Знаете ли как се чувства човек, попаднал в официален костюм на мегдана на обедняло българско село? Зле. Гледан от местните с недоверие и дори зле прикрита омраза. Това е следствието от ширещото се социално неравенство, което моделът Борисов затвърждава през последните десет години. По данни на Евростат през 2020 г. разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти.

Имаме право на достоен живот!

През последната година видяхме, че от джипката хвърчат пари за едно или друго. Убедихме се, че България има пари и се зачудихме защо продължаваме да затягаме коланите, като в кризата от края на 90-те. Зачудихме се и защо продължаваме да изискваме от пенсионерите да живеят в мизерия, докато заздравим държавата.
Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ поставя в центъра на своя план обикновените хора с тяхното човешко и гражданско достойнство. Мантрите на десницата и левицата от продължаващия тридесет години преход вече не работят. Затова настояваме за нова политика по доходите.

  • Прилагане на пакет от икономически мерки за чувствително повишаване на разполагаемите доходи. Въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1250 лв. на месец в рамките на мандата и осигуряване на условия средната заплата да е над 2000 лв. месечно при запазване на фискалната стабилност.
  • Преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход към 2016 г. и ежегодното им увеличаване до постигане на минимална пенсия над 500 лв. до края на мандата.
  • Възстановяване и развитие на пенсионен модел, стимулиращ работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.
  • Подкрепа и развитие на частните пенсионни фондове, включително на тези от „Втория стълб” и осигуряване на пълна прозрачност и обществен контрол над управлението им.

Пресцентър на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!”

Купуването и продаването на гласове са престъпления!