Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за новите разхлабени противоепидемични мерки - които влизат в сила по различно време и с които се затвърждава сутрешният му анонс, вече е факт. Ето какво гласи документът:

  • Детските градини започнат работа от 5 април.
  • От 12 април се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица.
  • От 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
  • От 1 април, четвъртък, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.
  • От 1 април отварят фитнеси, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м.
  • От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект. 
  • От 1 април - в заведенията за хранене и развлечения се допускат клиенти само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове остават затворени до края на месец април.

Кои забрани остават? При това засега без срок

Все така остават забранени големите събирания на хора на едно място и на открито - тоест не може да има фестивали и събори, става ясно от заповедта на министъра.

Личните тържества и събирания (сватби, кръщенета, погребения и др.) също остават забранени, ако на тях присъстват повече от 15 души. 

Спортът остава без публика. Забраната за провеждане на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст също остава в сила - с изключение само за картотекирани спортисти към спортните федерации.

Моловете също остават затворени - с изключение на обектите в тях, които и досега работеха - хранителни магазини, аптеки, банки и т.н. 

Не могат да се провеждат групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната. 

Остава в сила и т.нар. зелен коридор за пазаруване само на лица на възраст над 65 години - от 8,30 до 10,30 ч.

Запазва се изискването на всички пазари, тържища и базари  да има еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска.

Запазва се задължението на работодателите да държат служителите на дистанционна работа, а когато това не е възможно - присъствено да работят най-много 50% от въпросните служители.

Без свиждания в болниците. 

В новата заповед на министъра на здравеопазването новите (стари) противоепидемични мерки, освен ако не е изрично упоменато, нямат срок на действие. Тоест не е ясно кога би имало промяна в изброените забрани, чието действие продължава на територията на страната, става ясно още от заповедта. Тя влиза в сила от 1 април, четвъртък, когато изтича предишната заповед с мерки, която пък е записано, че се отменя.

Клуб Z