Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на човека Страсбург. Осъдителното решение обаче не е за лошо планирана и проведена операция или за вината на държавата за смъртта на командоса, каквито бяха основните им претенции. Осъждането е, защото властите са засекретили до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията, съобщава "Капитал".

В този период при пълна липса на публичност близките не са имали достъп до тези доклади и съответно не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо планирана операция. Чак през 2020 г., след изтичане на срока за класифициране на информацията от вътрешните проверки, роднините са получили достъп до докладите, но извън срока да заведат дело през националните съдилища за обезщетение срещу държавата.

През 2014 г. психично неуравновесен мъж заплашваше да стреля по училищен двор и затова барети от Специализирания отряд с тероризма атакуваха апартамента му. Емил Шарков, който води атаката, е застрелян фронтално от 53-годишния Петко Петков, който се беше барикадирал в дома си в Лясковец. Други петима командоси бяха ранени. В крайна сметка Петков получи доживотна присъда.

Дневник