Задължителната карантина за връщащите се от всички държави в Африка е отменена със заповед на министъра на здравеопазването по-малко от месец след като бе въведена. По идея изолирането в дома за десет дни и предоставяне на отрицателен PCR тест в края на карантината целеше да се ограничи внасянето на южноафриканския вариант на коронавируса в България.

С актуализираната заповед връщащите се от редица африкански държави няма да са в карантина, ако при пристигане в България покажат отрицателен резултат от PCR тест, направен до три дни преди влизането. Такива са условията за всички други, връщащи се от чужбина. Карантината е възможно да бъде отменена дори и след пристигането в България, ако човек представи отрицателен резултат от PCR тест до 24 часа след пристигането си.

Това са държавите от Африка, пристигащите от които могат да отменят карантината си:
Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея-Бисау и Мадагаскар.

При въвеждането на задължителна карантина за връщащите се от държави в Африка имаше реакция от туроператорите, тъй като на континента се намират две от най-предпочитаните дестинации за българите в последните месеци - Египет и Занзибар. Остров Занзибар е част от Танзания, като страната не е в списъка на държавите, връщащите се от които могат да отменят карантината си.

В средата на март главният държавен здравен инспектор съобщи за четири положителни проби на българи, върнали се от Занзибар, като трябваше да се направят допълнителни генетични изследвания, за да се установи дали при тях става дума за африканския вариант на коронавируса. Досега не е публично известно разпространението на мутацията да е доказана в България.

Дневник