В мач, белязан от много битка и почти никакви футболни достойнства, националният отбор на България завърши 0:0 със Северна Ирландия. Гостуването в Белфаст донесе първа точка на състава, воден от Ясен Петров.

В пореден мач България не впечатли в играта си и за 90 минути отправи само един точен удар, който дойде в самия край на срещата. Предимството беше на страната на Северна Ирландия, като домакините търсеха победата, атакуваха в по-големи периоди и имаха чисти положения.

След двете поредни загуби от Швейцария (1:3) и Италия (0:2) съставът на Петров отчита прогрес. Точката е първа за България и Северна Ирландия в Група С, като тимовете са съотвено трети и четвърти. По същото време Италия надигра Литва с 2:0 и продължи без грешка в групата, като я оглавява с девет точки.

Въпреки това България остава с едва една победа в последните си 12 мача (контрола с Гибралтар). В последните си 11 гостувания българският тим няма победа, а в последните пет не успява дори да вкара гол.

Селекционерът на България спази обещанието си да прави промени, като шестима нови играчи в сравнение домакинството на Италия започнаха двубоя. Близнаците Петко и Андреа Христови направиха дебют за националния тим. От първата минута стартираха още Антонио Вутов, Георги Йомов и Кирил Десподов.

Дебют направи и вратарят Даниел Наумов.

В първите минути България се опита да пресира домакините от Северна Ирландия високо по терена и да предложи повече агресия. Постепенно българските футболисти приеха играта в своята половина и разчитаха повече на контраатаки.

Няколко пъти топката беше отнета добре, но опитите за контрадействия завършваха неуспешно.

В 22-ата минута Северна Ирландия нямаше късмет, след като Стюърт Далас удари греда. Негов удар с глава мина над обсега на Наумов, но за късмет на българския вратар срещна гредата му.

До края на първата част България отправи само един удар, когато Валентин Антов стреля с глава, но неточно. Капитанът Георги Костадинов пък получи контузия и трябваше да напусне принудително.

След паузата Ясен Петров потърси и други промени, но българският тим не успя да покаже почти нищо в атака. Няколко пъти дълги подавания поставиха домакините под напрежение, но без да има реална опасност или удар.

Северна Ирландия беше по-настоятелният тим на терена и опита всичко, за да стигне до гол. Домакините също нямаха много свежи идеи в атака, а продължаваха разчитат главно на центрирания, но без това да води до успех.

Единственият шанс за България се откри в последната минута на редовното време. Димитър Илиев стреля след корнер, но вратарят на Северна Ирландия спаси по ефектен начин.

Дневник