През последното денонощие у нас са регистрирани нови 4207 случая на заразяване с коронавирус, което е с близо 1000 по-малко от вчера, при направени близо 17 500 теста или 24 на сто положителни проби, става ясно от данните в Единния информационен портал.

В деня на разхлабването на мерките обаче хоспитализираните прескочиха прага от 10 000 за първи път от началото на пандемията. Настанените в интензивни отделения също се увеличават и са 772.

Общият брой на заразените с коронавирус в България е вече 342 633. Излекувани са 3869, или общо 259 561.

Починали за денонощие са 129, като общият брой на жертвите от началото на пандемията става 13 197.

Над 13 700 са поставените ваксини през последното денонощие. Общият брой на поставените дози у нас вече е 472 443.

Разхлабването на мерките

Частично разхлабване на ограничителните мерки започва от днес, въпреки високия брой новозаразени и протеста на спешните медици, които настояха здравният министър да отмени заповедта си за това, защото е "гавра" с труда им и с живота на пациентите.

Костадин Ангелов обаче се мотивира така:

"Здравето на хората на няколко характеристики - едната е физическата характеристика, другата е психическата характеристика и третото е социалното благополучие. Ние трябва да се грижим за всичките тези фактори, когато отпускаме мерките, правим го отговорно, последователно."

Допускат се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Посетители от днес се допускат и в местата за хранене, само в откритите им площи.

Възобновяват се занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство при капацитет и заетост на помещенията до 30%. От днес се допускат и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, както и плувни басейни и комплекси при използване също на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

От 1-ви до 12-ти април на магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат само в откритите им площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключения са дискотеките, бар клубовете, пиано баровете бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април.

Дир.бг