Между 58% и 62% от възрастното население над 20 години страда от наднормено тегло и затлъстяване в България.

"Данните показват, че ние не се различаваме много от страните в Европа. В Европа честотата варира от 45% до 48%, в скандинавските страни до 60-62%. Германия има много сходна честота с нас. В Турция много рязко започна да се покачва честота на затлъстяването. Това най-вече е свързано с бързата промяна в начина ни на живот и на храненето", каза доц. Антоанета Гатева от Александровска болница в София пред БНР.
 

При децата има ръст на затлъстяването през последните години, подчерта тя.

"През последните 10-15 години има много голям ръст на броя деца със затлъстяване. Честотата варира в различните възрастови групи, но над 15% се смята, че е затлъстяването в предучилищната възраст, което също е голям проблем, защото пълните деца стават пълни възрастни и там здравословните проблеми започват много рано", посочи тя.

Затлъстяването може да бъде класифицирано по много различни начини. По отношение на причините то може да бъде първично и вторично.

"За вторично затлъстяване говорим тогава, когато то е свързано с някои медикаменти, но това е по-рядката форма на затлъстяване. Много по-често е първичното от храна. Затлъстяването е заболяване, то има своите причини - генетични и хормонални", разясни доц. Гатева.

Има над 200 заболявания и състояния, които биха могли да бъдат свързани със затлъстяването.

"Класическите са сърдечно-съдовите и диабетът, за които всеки би се сетил, когато слуша за затлъстяване. Има и някои, за които рядко се сещаме, като например карциномите. Счита се, че около 30% от различните видове карциноми, особено карцином на млечна жлеза, карцином на дебелото черво, имат отношение към затлъстяването. Сънната апнея - нещо, за което изключително малко се говори, особено в България, тъй като програмите за скрининг за сънна апнея са малко, апаратите за лечение са скъпи и не се реимбусират от Здравната каса. Сънната апнея може да е следствие от затлъстяването, може да провокира затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, тежка артериална хипертония. Другите заболявания, които също могат да се свързват със затлъстяването, са ставните проблеми, едно постоянно механично натоварване на коленете, на тазобедрените стави", каза тя.

При голям процент от случаите затлъстяването е генетично обусловено.

"Хората, които са непрекъснато гладни, те са гладни, защото мозъкът им казва така. Нарушават се комуникациите между стомашно-чревния тракт и мозъка", посочи доц. Гатева.

Днес.бг