Шансовете на нидерландския министър-председател Марк Рюте да сформира ново правителство претърпяха сериозен провал в петък, тъй като парламентът изрази неодобрение от поведението, защото "не е казал истината".

Депутатите поискаха и независим разследващ да наблюдава предварителните коалиционни разговори след вота на 17 март, на който консервативната партия на Рюте получи най-голяма подкрепа. В предложения текст се иска бъдещият разследващ да "види какви са възможностите за възстановяване на доверието". Той бе подаден от партиите D-66 и християндемократите, най-вероятните съюзници на партията VVD в бъдеща коалиция.

Изпълняващият длъжността служебен премиер оцеля при вот на недоверие и ще има право да продължи да изпълнява тази роля, докато пандемията на коронавируса продължава. Възможността на не е премиер обаче се увеличава.

За какво е излъгал Рюте

"Парламентът ми даде сериозно послание и аз ще направя всичко възможно, за да си върна доверието," каза облекченият Рюте пред репортери след дебата. Случаят, заради който се състоя вчерашният вот, отложи формирането на правителство с няколко седмици и вече не е сигурно, че Рюте ще има нуждото за формиране на ново правителство уважение, пише "Ройтерс".

Лидерът на D-66 Сигрид Кааг, получила втория най-голям брой гласове на изборите, бе откровено скептична. "Ако бях на негово място, нямаше да продължа", каза тя на въпрос за позицията на Рюте.

Разговорите спряха на 25 март, след като главен преговарящ неволно разкри чувствителен документ пред фотограф, като го остави пред обектива при паническото си бягство от парламента след новината, че тестът ѝ за COVID-19 е положителен. Според него е обсъждана възможността Петер Омцихт, известен християндемократ, критичен към предишния кабинет на Рюте, да работи "другаде" (не е известно дали това означава извън парламента, или извън Нидерландия). Омцихт заяви, че смята дори намека за отстраняването за обида към нидерландския избирател.

Кризата се изостри в четвъртък. Тогава Рюте призна, че лично е обсъждал каква работа да отиде при Омцихт. Рюте твърдеше, че това не е вярно, но бележки от негова среща показаха, че е излъгал.

Рюте, на 54 години, е на власт в Нидерландия от десетилетие. Той заяви, че се надява да остане премиер.

Дневник