Българските граждани, които ще гласуват в чужбина, ще го правят в условия на строги епидемични мерки. В много страни тези мерки са далеч по-сериозни от противоепидемичния режим в България. Ето с какво трябва да се съобразяват българит в някои от страните, където има голям брой наши сънародници.

Строги мерки в Германия

В Германия изборите в неделя ще преминат при строги пандемични мерки. От тази седмица почти всички провинции затегнаха отново мерките и е забранено струпването на големи групи хора навън. Не бива да се образуват големи групи пред секциите за гласуване, хората навън трябва да спазват дистанция от 1,5 метра, контактът с хора извън домакинството е ограничен до максимум един човек. Това се очаква да затрудни максимално провеждането на вота и да забави процедурата по гласуването.

Пред същите затруднения са изправени и съгражданите ни в Австрия и Холандия. Там мерките са идентични с тези в Германия.

И в трите държави в неделя е и Великден, което също моге да се окаже пречка особено пред българите, които трябва да преминат по-големи разстояния с междуградски транспорт, за да стигнат до някоя изборна секция.

Не се струпвайте пред секциите в Белгия и Люксембург

Рекорден брой секции – 11, ще бъдат открити в Белгия и Люксембург. 9 ще бъдат в Белгия, а 2 – в Люксембург. Това съобщиха от посолството ни в Брюксел, които покрива и Великото херцогство.

Дипломатическата мисия моли специално българите, които ще гласуват в столицата Брюксел, да имат предвид, че вечерният час там започва в 22 часа. Това е сериозен проблем за членовете на секционните комисии. Затова сънародниците ни са призовани да не оставят гласуването за последния момент, а да го направят до 20 часа.

Има разлика в изискваната от властите в двете държави физическа дистанция между хората на опашките. В Белгия тя е 1,5 метра, а в Люксембург – 2 метра.

Не трябва да има струпване на избиратели пред местата за гласуване и изборните помещения. Такова е условието, поставено от властите в Белгия и Люксембург. При сериозни нарушения местните компетентни органи могат да поискат прекратяване на изборния процес.

В Испания се гласува само по местоживеене

В Испания при наличие на избирателна секция в автономната област по местоживеене, желанието на българските граждани да гласуват в други автономни области няма да се счита за уважителна причина за пътуване. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Към момента в Испания заради пандемията от коронавирус  и във връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. Великденски празници свободното движение между отделните автономни области е забранено, като страната е в т.нар. състояние на тревога до 9 май 2021 г.

На територията на Кралство Испания са образувани 53 избирателни секции. Те са разположени в областите с най-многобройна българска общност.

Задграничните ни представителства в Испания – в Мадрид, Барселона и Валенсия, са в готовност да издават сертификати, доказващи гласуването като уважителна причина, на български граждани, в чиято област на местоживеене няма разкрита избирателна секция.

Франция направи изключение за гласуващите българи

Франция предоставя статут на изключение от действащите общонационални и регионални ограничителни мерки за българските граждани, решили да упражнят конституционното си право на глас в изборите за Народно събрание.

От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в градовете Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под "засилени мерки", където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията. Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под "засилени мерки", в която следва да се маркира позиция "10. Призоваване по съдебни или административни причини". Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със "засилени мерки", българските граждани, които ще гласуват, следва да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация.

За придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час, в която следва да се маркира позиция "5. Призоваване". Тя също е достъпна сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Направените изключения са валидни единствено и само по повод упражняване на правото на глас. Във Франция българските граждани имат възможност да гласуват в 18 избирателни секции.

САЩ, Великобритания и Турция не ограничават придвижването

Мерките, въведени в САЩ, Великобритания и Турция, към момента не засягат придвижването на гражданите до изборните секции. Сънародниците ни е необходимо стриктно да спазват здравния протокол на страната, в която упражняват правото си на вот.

В САЩ по време на гласуването ще се следи за спазването на основните изисквания за предотвратяване разпространението на COVID-19, залегнали в препоръките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, а именно - носенето на маска вътре в изборните помещения, спазването на дистанция от 2 м. между гласоподавателите и периодичната дезинфекция.

Във Великобритания гласоподавателите следва да спазват социална дистанция от 2 метра или 1 метър и да използват допълнителни предпазни мерки при общуване с хора. В затворени помещения гражданите могат да използват козирка или щит за лице в допълнение към лицевото покритие (маска), но не и вместо него.

В Турция също е необходимо да бъдат стриктно спазвани противоепидемичните мерки, сред които носене на медицинска маска, дезинфекция, проветряване на помещенията и др.


Клуб Z