В следващите три месеца България ще получи над 3 200 000 дози от иРНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг, заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Така в следващите седмици и месеци делът на иРНК-ваксините (каквито са продуктите на "Пфайзер" и "Модерна") ще е по-голям, отколкото на векторните, добави той.

Засега в зелените коридори се прилага единствено векторната ваксина на "Астра Зенека".

Обрат в съотношението е възможен след като преди ден ЕС се съгласи да отпусне 1.2 млн. дози за България в знак на добра воля след като страната изостана с процеса на ваксинация, залагайки на по-евтината "Астра Зенека", която обаче забави доставките си.

Възрастните хора и хората с хронични заболявания от четвъртата фаза ще бъдат включени най-вероятно от следващата седмица, добави директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Надяваме се до края на юни да имаме ваксинирани над 50% от населението, а заедно с вече преболедувалите ще достигнем заветните 70%, добави той.

Двамата обявиха, че днес е премината границата от 500 хил. души, на които е поставена поне една ваксина. Хората с две ваксини по данни от сутринта са малко под 100 хил. По предписанията на производителите ваксинирането приключва едва с поставена втора доза.

В състояние сме да правим по 20-25 хил. дози на денонощие, заяви Балтов.

Двамата приписаха решението на посланиците на ЕС в полза на България единствено на неотстъпчивостта на премиера Бойко Борисов.

Дневник