Гласуването с машини в целия избирателен район - Велико Търново е спряно, заради проблем с нареждането на преференциите, съобщи пред журналисти днес Димитър Димитров, член и говорител на Централната избирателна комисия. Първите трима от списък за преференции в избирателния район се преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана.

Машинното гласуване се спира в 320 секции в района, то продължава само с хартиени бюлетини. Очаква се РИК - Велико Търново да излезе с решение как ще се отчитат подадените през машините преференции, но вероятно ще се запази изборът направен от гласоподавателите.

Проблемът е можел да бъде избегнат, защото още при пускането на машините се прави разпечатка на протокола, но никой не обърнал внимание, че имената в списъка на преференциите са объркани, каза Димитров.

Проблемът възникна около два часа след началото на изборния ден. РИК е разпоредила проверка по жалба на една от политическите партии. За това сигнализирали граждани, упражнили своя вот, предава NOVA.

Те съобщили, че посочената от тях преференция не отговаря на името, което е в списъка. От РИК са поискали указания от ЦИК да спрат машинното гласуване.

"Установява се дали има софтуерен проблем. Посочили сме правилната листа на коалицията. Посочили сме, че в системата листата е правилно подадена. Ако действително има софтуерен проблем, сме предложили да се iпре машинното гласуване и да се продължи с хартиена бюлетина", заяви по-рано Десислава Йончева, председател на РИК - Велико Търново.

421 кандидати за депутати се борят за гласовете на над 200 000 жители на община Велико Търново.

Не е ясно какво ще се случи с гласовете на хората, които до момента са гласували. Не се знае и дали касацията ще засегне само партията, при която има грешка. Машинното гласуване продължава, а жалбата вече е депозирана.

От въпросната партия настояват, че ако не се спре машинното гласуване със сгрешената листа, то те ще настояват за касиране на вота в 4 МИР.

Във Велико Търново има рекорден брой членове на избирателни комисии, които са подменени. Причината – страх от заразяване с коронавирус.

Очаква се в града да пристигнат и европейски наблюдатели за вота.

Дарик