Изборната активност в страната към 13:00 часа е 21.7%, показват Exit Poll резултатите на Gallup International.

Получаваме сигнали от много хора за агитация в социалните мрежи, но те не подлежат на контрол и ние няма как да установим нарушение. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".

„Получаваме сигнали от много хора за агитация в социалните мрежи. Съгласно изборния кодекс социалните мрежи не подлежат на контрол и ние няма как да установим нарушение“, каза Цанева.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров добави, че най-много сигнали идват от социалните мрежи, които просто отделят в една папка.

От платформата "Ти броиш" съобщиха, че при тях са постъпили над 100 сигнала за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден от 3 април до 4 април.

Има 2 нарушения за агитация в деня за размисъл, сигнали за грешни адреси на изборните секции в Брюксел и Гренобъл, сигнали с непоставяне на втори печат от комисията при пускане на бюлетината в урната в няколко МИР-а в цялата страна, което прави гласа недействителен, множество от сигналите са свързани с неработещи машини и разместени номера на преференциите.

Мая Манолова е подала сигнал срещу медии, че разпространяват резултатите от гласуването, по думите й при нея са пристигнали стотици сигнали за нарушения в изборния ден.

Във Велико Търново бе прекратен машинния вот и до края на изброния ден ще се пускат само хартиени бюлетини. Очаква се същото да се случи и в друга област - Добрич. И в двата случая има обърквания в подредбата на листи.

Гласовете във Велико Търново, които са подадени на машини преди спирането им, ще се зачитат, съобщиха от ЦИК.

Dnes.bg