В община Гурково в избирателните списъци са дописани по настоящ адрес 525 избиратели от съседните общини, предимно от Твърдица и Нова Загора. От РПУ-Твърдица са установили изборни манипулации за купуване на гласове и са изпратили материали на прокуратурата в Сливен.

Младши прокурор Симеонов в хода на разследването е установил, че лица с постоянен и настоящ адрес в Твърдица от 23 февруари тази година са регистрирани по настоящ адрес в село Паничерево, община Гурково на ул. Язовирна" №4, който е постоянен и настоящ адрес на Юсеин Мехмед Юсеин. Същият човек през посочения период е регистрирал на своя адрес още 25 лица от Твърдица. А в хода на проверката е установено, че още 70 души с постоянен адрес в Твърдица са променили настоящия си адрес и са регистрирани в село Паничерево.

В постановлението на прокурора са описани случаи за предлагане пари на избиратели, за да гласуват за определена партия. Три жени - Йорданка Веселинова, Събинка Веселинова и Недка Веселинова са дали показания, че срещу сумата от 20 лв. са дали личните си карти на Анастас Йосков Черкезов за промяна на адресните им регистрации от община Твърдица в община Гурково. Един от ромските посредници - Сашо Сашев е получил уверение от Юсеин и от Анастас Черкезов, че след като гласуват с организиран от заинтересованата партия транспорт на 4 април, на ромите от Твърдица ще има бъдат дадени още пари и ще им бъдат възстановени старите адресни регистрации.

Прокурор Симеонов е предал постановление № 1269/23.03.2021 на Районната прокуратура в Стара Загора по подсъдност.

Пред "Дневник" окръжният прокурор Дичо Атанасов тази сутрин заяви, че по случая е образувано досъдебно производство и се работи активно.

Старши комисар Стоян Стоянов - директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора също потвърди случая и добави, че освен по този, се работи по още много сигнали за купуване на гласове в 27-ми избирателен район.

Ето личните свидетелства на журналистката Венелина Попова:

Днес след телефонен разговор с кмета на общината Мариян Цонев направих опит да се срещна със служители на служба ГРАО, за да видя избирателните списъци и дописаните в тях лица. Охраната отказа достъп въпреки представената карта от Асоциацията на европейските журналисти. Подадох сигнал на тел. 112 и потърсих съдействие от старши комисар Стоянов.

След половин час двама цивилни и един униформен полицай пристигнаха на място и разговаряха с охраната на общината. Но вместо да ми осигурят възможност да изпълня служебните си задължения, ме поканиха в сградата на РПУ-Гурково, за да дам писмени обяснения. Отказах и уведомих затова директора на Областната дирекция на МВР.

Кметът на общината Мариян Цонев отказа да се срещне и разговаря с мен с аргумента, че "организира изборите", което е недопустимо по закон. Отказваха да разговарят с мен и избирателите от общината, които чакаха реда си пред избирателните секции. Очевидно от страх. А снажни мъже ме канеха любезно да се оттегля и да не снимам.

Мариян Цонев и неговият син Георги Цонев през 2007 година са задържани като част от престъпна група, извършвала рекет срещу бизнесмените от Стара Загора Светлозар Филипов и Пламен Николаев. Пред разследващия прокурор Цонев и неговият син са признали, че са изнудвали двамата бизнесмени да им платят 10 хиляди евро и са били заловени от органите на реда в момента, в който са получавали половината от исканата сума - 10 хиляди лева. След 3 месечен престой в ареста, баща и син Цоневи се признават за виновни и подписват споразумение с прокуратурата. За извършеното от тях престъпление получават три
годишна условна присъда с пет годишен изпитателен срок и допълнителна глоба от 6000 лв.

Дванайсет години по-късно Мариян Цонев става кмет на община Гурково, а днес вместо да следи за спазването на закона, го потъпква, а правоохранителните органи мълчаливо му съдействат.

Дневник