Първите политически коментари, след като станаха ясни прогнозните данни от парламентарния вот, който се проведе днес, дойдоха от "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и ВМРО - чрез политическите лидери в трите формации.

"Рано е да се правят окончателни анализи. В цялата картина трудно започва да се очертана една по-голяма, възможна България. В която Бойко Борисов може да продължи да печели избори с корупционната си и административна машина, но да загуби властта. Можем да имаме една голяма България, в която хора се редят зад граница на трогателни опашки, за да гласуват. БСП губи място, ДПС не може да играе повече ролята на този, който реди царете на задкулисието. Независимо от това дали ще надскочим ДПС, това, че им дишаме във врата значи, че можем да ги изместим".

Това е част от първия коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, след като вече излязоха първите данни от екзит пол за резултата от парламентарните избори. Той говори пред бТВ.

Иванов коментира и свой цитат от последните дни на кампанията, когато каза, че 45-ият парламент може да "угасне като мокър фас". Тоест - да не се формира мнозинство и правителство и да се отиде на нови избори.

    "Има такъв вариант, но не бих го определи като опасност. Управлението не може да е самоцел. Излизането от дългогодишната склероза на демокрацията минава през няколко избора, през разчупване на циментирани реалности.  Парламентарният инструментариум дава достатъчно варианти. Трябва да се видим всички, които влизаме в парламента, да се видим как и кои ще гласуваме против мандат на Бойко Борисов.", заяви Иванов.

Мая Манолова с предупреждение за преброяването

С предупреждение към държавната фирма преброител "Информационно обслужване" и в частност към председателя на съвета на директорите - Михаил Константинов, се обърна Мая Манолова непосредствено след излизането на резултатите от екзит пола. Лидерката на "Изправи се.БГ" (в коалиция с Отровното трио и още няколко партии във формата "Изправи се! Мутри вън!") се обърна към Константинов с думите:

    "Предупреждавам Михаил Константинов да не се опитва да краде гласове както е било досега".

Както е известно, Манолова оспорва резултата от кметския вот в София през 2019-а, когато загуби на балотажа от дългогодишната градоначалничка Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

    "Да изчакаме окончателните резултати да видим дали една от патериците на ГЕРБ ще влезе в Народното събрание. Особено тежка стана ситуацията след 17 ч., когато се направи всичко възможно една от патериците й да влезе", посочи още Манолова, без да посочи коя е "патерицата".

С ГЕРБ и ДПС няма по никакъв начин да се прави коалиция - даде заявка още Манолова. И припозна като партньор "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България".
Каракачанов: Въпросът е дали ще надделее здравият разум или егоизмът

Нека изчакаме окончателните изборни резултати - това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов веднага след оповестяването на първите прогнозни резултати от социологическите агенции. Той благодари на всички българи, които излязоха да гласуват.

На въпрос с кого неговата партия би се коалирала той отговори уклончиво:

    "Нека видим какво мислят отделните политически лидери".

Според него има два варианта - единият е да надделее политическият егоизъм и борбата за власт, а другият - да надделее здравият разум.

    "При второто е политиците да обърнат внимание на ковид кризата, циганизацията, демографската криза, доходите. Това е въпрос на желание. Ако българските политически лидери решат да се правят на интересни, няма да има разлика от това, което е било", заяви Каракачанов.


Клуб Z