Любопитен експеримент провеждат жителите на германския град Тюбинген. Те издават така наречения дневен билет на всеки с отрицателен тест, съобщи БНТ.

Германия може и да се бори с третата вълна на коронавируса, но животът в Тюбинген изглежда почти нормален. Всеки, който покаже негативен тест, може да се наслади цял ден на пазаруване, културни събития или да обядва на открито.

"Решихме да пътуваме през уикенда с кемпера. Затова дойдох в Тюбинген, защото площадите са отворени и можеш да се тестваш. Мисля, че това е прекрасно. И може да бъде добър модел за цяла Германия, ако е успешно", сподели Клаус Дитер.

Тюбинген е исторически университетски град край Щутгарт.Избрал е свой модел за съжителство с вируса. Предлага безплатни центрове за тестване за COVID-19 и тези, които са отрицателни, получават така наречените дневни пропуски или билети за различни посещения в града. Клиентите на магазини са доволни.

"Мисля,че отдавна се е наложило хората да помислят за други стратегии вместо просто да затварят всичко", каза Катрин.

Собствениците също намират основание в инициативата и са доволни от резултата.

"Центровете на градовете замират. Магазините замират и това е единственият начин да се живее с коронавируса и да се пускат клиентите в магазините. Работи прекрасно, както виждате. В моя магазин влизат не повече от пет човека. Всички са тествани, с маски и спазват дистанция, така че всичко е страхотно", сподели Сандра Паули.

Експериментът в Тюбинген ще продължи до 18-и април.

Дир.бг