Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино посочи 11 ключови реформи за борба с корупцията и връщане на отчетността в организацията. Това се случи на среща с антикорупционната работна към Г-20, на която беше представен планът на ФИФА за изчистване от корупцията.

По време на видеоконферентна връзка Инфантино говори за корупцията в спорта, включително скандала, довел до отстраняването на неговия предшественик Сеп Блатер.

Реформите, изброени от него, включват "прозрачен процес при избора на домакин на световните първенства". Също така президентът на ФИФА открои разделяне от политическата и изпълнителна власт.

Инфантино заяви, че съдебните органи се ръководят от нов етичен кодекс на ФИФА, че са въведени строги тръжни процедури, а също и че все повече жени са повишени на административни длъжности във ФИФА. И накрая, той каза, че организацията държи за защитата на правата на човека в спорта.

ФИФА е изправена пред тежки критики за присъждането на Катар на Световното първенство през 2022 г. с обвинения в корупция около процеса на наддаване.

Дневник