Външните министри на 27-те страни от ЕС ще обсъдят на следващата си среща предполагаемата "военна активност на Русия по границите й с Украйна". Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел след телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба.

"Говорих с украинския външен министър Кулеба. Следя със сериозна загриженост руската военна дейност около Украйна. Ще продължим да обсъждаме с Кулеба и външните министри на ЕС тази активност на следващата ни среща", написа Борел в Tуитър.

Във връзка с изявленията на украинските военни за струпването на руски сили по границата с Украйна, представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост за това. Както заяви в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са се намесвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари; а почти всеки ден се съобщаваше за престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети./БГНЕС, ТАСС