По никакъв начин няма да сме в коалиция с ГЕРБ, с ДПС, с БСП. Абсолютно нищо не се е променило в нашата позиция. Ние се борим срещу модела на управление между ГЕРБ и ДПС и няма никаква опция да бъдем коалиционен партньор или да си сътрудничим с ГЕРБ, ДПС или БСП." Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Мирчев е кандидат за депутат от столичния 24 многомандатен избирателен район. Той добави, че в очертаващата се конфигурация на парламента не вижда възможност "Демократична България" да участва в управляващо мнозинство. Според последните данни от ЦИК обединението печели над 10% от гласовете и е четвърта политическа сила.

"Това, което обещахме преди изборите, това и ще изпълним. Няма да има онзи трик, който познаваме от 2014 г." Така Мирчев направи препратка към изказване на Божидар Лукарски от Реформаторския блок след изборите преди 7 години. На пресконференцията в изборната нощ тогавашният председател на СДС каза, че предизборното настояване Бойко Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов да не е министър е "трик за вдигане на електората". Впоследствие блокът подкрепи правителството с премиер Борисов.

"Ако не можем да реализираме конкретните ни 12 приоритета, които са свързани и с промяна в конституцията и да се обединят максимален брой партии около това, ще бъдем конструктивна опозиция на тези, които считат, че могат да съставят правителство в бъдещия парламент", коментира Мирчев и декларира, че "Демократична България няма да прави никакви безпринципни коалиции. "В тази конфигурация много трудно мога да си представя, че "Демократична България" може да бъде част от каквато и да е управленска конфигурация", добави Мирчев, като даде заявка бъдещите депутати от обединението да се държат в парламента по начина, по който са обещали в предизборната кампания.

Според него обръщението на Бойко Борисов и предложението за експертно правителство в изборната нощ показва "един отчаян човек, който е разбрал, че неговият край вече е дошъл и трябва да оцелее на всяка цена".
"Не мисля, че има въобще някакъв шанс "Демократична България" да поиска нещо различно от разрушаване на модела "Борисов", категоричен е Мирчев.

Той съобщи, че за вчерашния изборен ден от "Демократична България" са регистрирали над 2200 сигнала за изборни нарушения, от които 1400 са дошли през мобилното приложение "Ти броиш". "Не става дума обаче да се подлагат под съмнение изборите", коментира Мирчев. Немалка част от сигналите все пак определи като "доста сериозни".

Дневник